Стела Балтова

Министърът на туризма Балтова: Краткосрочните пътувания са предпоставка за целогодишен туризъм

„Кратките пътувания са една реална възможност страната ни да работи за постигането на дългосрочната си цел – да се превърне в целогодишно посещавана дестинация.“ С тези думи министърът на туризма доц. Стела Балтова се обърна към участниците в дискусията „Краткосрочните пътувания – предпоставка за туризъм в четири сезона“, организирана от Министерството на туризма в рамките на Международна туристическа борса ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО.  В нея се включи и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Министър Балтова подчерта, че много и разнообразни са възможностите, които страната ни може да предложи като целогодишна дестинация – алтернативни форми на туризъм извън активните сезони като културен, СПА и еко/приключенски туризъм, ученически ваканции, предпразнични кампании и др.

Тя обърна внимание, че целевите групи, към които българската туристическа индустрия трябва да се съсредоточи, са основно две – чужденци от пазари на близки разстояния – както традиционни (Румъния, Гърция, Турция, Сърбия и Македония), така и пазари с нереализиран до момента потенциал (Албания, Унгария, Словакия, Италия и Беларус).

Втората и не по-малко важна посока трябва да е ориентирана към българите, пътуващи в собствената си страна. „България трябва да отговори на тенденциите, за да продължи тенденцията към ръст в чуждестранните посещения и пътуванията на българите в страната“, подчерта министър Балтова. Тя призова представителите на бизнеса и регионите да се съсредоточат върху по-ефективното прилагане на smart пакети – кратки, пълноценни почивки на изгодни цени, резервирани онлайн в рамките на 100 секунди.

Министърът на туризма показа данни от доклада European Traveler Insights. Той регистрира три тенденции в пътуванията на европейците през 2016 г., които ще влияят на търсенето през 2017 г. и следващите години. Преди всичко това е  фактът, че европейците предпочитат повече, но по-кратки пътувания. През 2016 г. резервираните полети за кратки почивки са със 17% повече в сравнение с 2015 г. Втората  насока отчита, че пътуващите резервират изходящи и обратни полети на различни компании, за да спестят пари. Хората, които са направили това през 2016 г. са с 21% повече от тези през 2015 г. От комбинирането на авиолиниите средната цена на полет за кратките почивки спада със 7% – от 177 на 167 евро през 2016 г. Според третата тенденция технологиите все повече завладяват туристическия пазар – в момента на час се осъществяват над 7 млрд. калкулации на цена на полет, а времето за резервация на директен полет е около 100 секунди. Онлайн резервациите на пътувания са най-големият сектор в електронната търговия, който е 3 пъти по-голям от втория сектор – този на индустрията за облеклото, стана ясно от думите на министъра на туризма.

По данни на Световната туристическа организация от общо около 1,2 млрд. международни посещения през 2015 г., 50% са генерирани от жители на Европа, а 76% са осъществени в района на произход на пътуващите. Според НСИ средната продължителност на престоя на чужденци  у нас от 7,1 нощувки през 2001 г. е спаднала до 4,7 нощувки през 2015 г. Общо 84% от всички пътувания на българите са в страната, като 53% са кратки – една до три нощувки, а 31% са дълги (над четири нощувки). Също според националната статистика и други изследвания средната продължителност на престоя в България за периода 2001-2015 г. е 2,4 нощувки, като най-висока е по Черноморието, Рила, Пирин, Родопите, Долината на розите.

В дискусионния панел  се включиха също представители на туристическия бранш, туроператори, хотелиери и др. „В Пловдив решихме да развиваме туристическия продукт чрез организиране на събития. Необходимо е да се работи в посока всеки един град в страната да бъде утвърден като целогодишна дестинация“, подчерта Любозар Фратев, председател на туристическо сдружение „Тракийски туристически район“ и Съвет по туризъм-Пловдив.

Даниела Стоева, член на Управителния съвет на АБТТА (направление „Туризъм“) постави акцент върху специализираните услуги в сектора. „Досега София не е била позната например като дестинация за опера и концерти, но успешното представяне на Вагнеровата тетралогия „Пръстенът на нибелунга“ от Софийската опера и балет утвърждава нашата столицата все по-успешно като такава“, каза тя. Според нея важен мотив за избор на краткосрочното пътуване е дали датата му съвпада с провеждането на културно събитие. Други причини, поради които хората избират краткосрочните пътувания са, когато имат нужда да сменят за малко време средата като компенсация на изпуснатата основна почивка, възползване от сезонни намаления, удобна форма за тип подаръчно пътуване и др.

„Градските бизнес хотели зависят от устойчивостта на пазарната среда“, посочи Жулиета Серафимова, генерален директор на Гранд хотел „София“ и директор бизнес развитие на „София хотелс мениджмънт“. „Ние имаме интерес нашите гости да научават повече в културно-исторически аспект за града. Всички – и бизнесът, и властите, сме посланици на дестинацията и трябва да работим заедно за нейното развитие“, каза още тя. Според нея в столичните хотели трябва да се увеличат приходите от допълнителни услуги, а не да залагат само на нощувки и храна. За целта трябва да се привлекат големи конгресни събития. Серафимова допълни, че е крайно време София да има конгресно бюро. В групата, която тя управлява залагат на обучението на мениджърите по приходите, а не на мениджърите по продажбите.

Модератор на дискусията беше доц. Соня Алексиева.