Министър Ангелкова портрет Министърът на туризма Ангелкова
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министърът на туризма Ангелкова: Важно е определянето на статута на националните курорти

Освен реклама на всичките ни целеви пазари, след широко обсъждане с бизнеса и местните власти ще намерим балансирано решение за определяне на статута на националните курорти, така че да е ясно какви дейности могат да бъдат извършвани в тях както за инфраструктурата, така и по отношение на градоустройствените параметри и архитектурната визия. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за агенция „Блиц“.

„Регулацията ще стане с промените в Закона за туризма, които ще внесем през октомври в Народното събрание. През миналата седмица имах среща с представители на изпълнителния борд на фирма TUI груп – най-голямата туристическа компания, която оперира и в България, и на много важни за нас целеви пазари. Мениджърите на TUI груп ме увериха, че подходът ни е правилен, защото почти 90% от техните клиенти отсядат в хотели на територията на нашите национални курорти“, каза министърът пред Ивайло Крачунов, управител на „Блиц“. За големите туроператори приоритет са инвестициите в инфраструктура, която да подпомогне и развитието на курортите.

Планират се много сериозни инвестиции за изграждане на петзвездни хотели по нашето Черноморие, за които в момента се водят разговори, заяви министър Ангелкова.Тя обеща повече информация, когато се финализират преговорите. „Инвестиционните намерения на световни хотелски вериги показват интереса към България като държава, която предлага туристически продукт с високо качество, коментира министърът. Все по-често първо се запълват петзвездните хотели, които се намират на територията на нашите курорти, и след това четиризвездните. Убедена съм, че и с усилията, които полагаме в посока на предстоящото групиране на морските плажове, също допринасяме за по-високо качество на обслужване“, добави тя.

Попитана за проверките по Черноморието, министърът коментира, че няма как да не се правят проверки. „Инспекции със сигурност трябва да бъдат извършвани по отношение на това дали се спазват законите. Но мнението ми е, че тези проверки трябва да бъдат правени така, че да не вредят на българския туризъм, каза министър Ангелкова.

Резултатите са наистина оптимистични. Само за първите 6 месеца на 2017 г. 3,3 млн. чуждестранни туристи са посетили България. Това е 8% ръст в сравнение с 2016 г. През юни има 6% ръст на туристите, дошли в страната ни за ваканция и почивка. Над 30% повече са посещенията от французи, холандци, англичани и чехи. Ръстът при поляците е 15%. Тенденцията е за нарастване и през следващото лято.

Работим усилено с Гърция, Румъния и Сърбия, както и Франция и с Чехия за създаване на общи туристически пакети, които да предложим на перспективните туристически пазари в САЩ, Индия, Китай и Южна Корея.

На въпрос на журналиста би ли поканила звездата на „Реал Мадрид“ Кристиано Роналдо на почивка в България министър Ангелкова отговори положително и припомни, че страната ни се радва на огромен интерес от холивудски актьори, които идват в България не само за да снимат филми, но и за почивка. „Някои от тях са посетили инкогнито доста забележителности“, каза министър Ангелкова. Тя потвърди, че се познава отдавна с ръководството и играчи от „Реал Мадрид“, както и с фондация на отбора и им е благодарна за доверието и подкрепата.

И поясни, че контактите й са посредством работата й във фондация „Приятели за спорта“, която в партньорство с фондацията на „Реал Мадрид“ стартира пилотен проект във Видин, даващ шанс на деца в неравностойно положение да се обучават и да се докоснат до личности като Кристиано Роналдо, Емилио Бутрагеньо и Гарет Бейл и до големия футбол. Българчетата ще имат възможност да се срещнат лично с идолите си от „Реал Мадрид“ на стадион „Сантяго Бернабеу“.