Ангелкова и посланик Макаров Министърът на туризма Ангелкова и руският посланик Макаров в Троянския манастир
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министърът на туризма Ангелкова се срещна с руския посланик Макаров

Министърът на туризма Ангелкова и руският посланик Макаров обсъдиха развитието на поклоннически и културен туризъм в България.

Министърът на туризма Николина Ангелкова и извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация у нас Анатолий Макаров посетиха Троянския манастир „Успение Богородично“ на 7 август 2017 г. и обсъдиха възможностите за разработване за руския пазар на маршрути за поклоннически туризъм в България. Визитата на руския дипломат бе по покана на българския министър.

Руските туристи проявяват подчертан интерес към културно-историческите обиколки в страната ни, включително към многобройните църкви и манастири и духовни празници. Традиционно доброто ни партньорство в туристическата индустрия може успешно да се надгради с нови специализирани услуги, включително за религиозен туризъм, подчерта министър Ангелкова.

Тя припомни, че гостите от федерацията са сред туристите, които ползват много допълнителни услуги към основните туристически пакети. За първото полугодие на 2017 г. в България са реализирани над 210 хил. посещения на руски туристи, което е с близо 4% повече от същия период на рекордната минала година. Министър Ангелкова изказа надежда, че този ръст устойчиво ще се увеличава и в бъдеще.

Посланик Макаров увери, че България предлага много разнообразни форми за отдих и пътешествия и става все по-предпочитана дестинация за неговите сънародници.

Гостите разгледаха обителта и посетиха малкия параклис Голгота, където има кандила, подарени от хора, усетили в живота си чудесата на Богородица. Министър Ангелкова подари на игумена на манастира епископ Сионий книга за българските икони за библиотеката на светата обител.

Същия ден министър Ангелкова откри първия Международен пленер по ковано желязо „Орешак 2017“, който се провежда в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата. В церемонията участва и извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в България Анатолий Макаров. В творческия конкурс се състезават 12 майстори от Англия, Шотландия, Холандия, Украйна и България. 7-членно жури ще ги оценява и на 12 август ще е ясен победителят в първия пленер по ковашки занаяти в Орешак.

Щастлива съм, че за 10 дни за втори път съм тук, защото с вашите традиции и с прекрасния Троянски манастир съм убедена, че заедно можем да направим това прекрасно място целогодишна туристическа дестинация. Този пленер е отличен пример как да стимулираме и надграждаме нашия туризъм, съхранявайки и развивайки българските традиции. Пленерът привлича не само творци, но и много туристи. Всички те ще могат за седмица да се насладят на едно красиво изкуство, но и да посетят природните и културно-историческите забележителности на Троянски край, каза на тържеството министър Ангелкова. Тя приветства гостите и ги увери, че България има много какво да покаже не само като туристическа дестинация, а и в обработката на метала. Това умение води началото си от прабългарите, които са били отлични ездачи, ковачи и сарачи.

Посланик Анатолий Макаров също поздрави участниците в пленера. Прекрасната ви страна е известна не само с чудесното море, планини и неповторима храна. Тя се слави и с древните обичаи и занаяти, предавани от баща на син. Чудесно е, че на пленера участват и майстори от други държави, допълни той и благодари на министър Николина Ангелкова и на домакините от Троян за поканата.

Министър Ангелкова пожела огнената атракция да стане традиция и да има повече международни участници, за да привлича още туристи. Тя съобщи, че министерството ще надгради кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм с участието на повече общини. Ще бъдат разширени също 8-те културно-исторически дестинации, които ще помогнат за утвърждаването на страната като целогодишна дестинация. Поех ангажимент Троян и Ловеч да заемат място сред тях, а с посланик Макаров обсъдихме възможностите Троянският манастир да се включи в маршрути за религиозен туризъм, които представляват интерес за руските туристи, а те са ключови за сектора, съобщи още министър Ангелкова.

Тя поясни, че предстои министерството да изготви съвместно с бизнеса балнео- и СПА дестинации, които да се добавят до споменатите осем и всички те да станат част от Националния туристически регистър заедно с фестивали и културни събития. С новите маршрути ще се надгради медицинският туризъм като процедури за лечение и превенция. В тази посока работим съвместно с Министерството на здравеопазването и през октомври предстои световна конференция по темата.