туристическо лого на България

Министърът на туризма Ангелкова проведе срещи на 105-тата сесия на Изпълнителния съвет на СОТ

Министърът на туризма Ангелкова проведе няколко срещи със свои колеги на 105-тата сесия на Изпълнителния съвет на Световната организация по туризъм.

Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с принца на Саудитска Арабия Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд. Двамата разговаряха в рамките на 105-тата сесия на Изпълнителния съвет на Световната организация по туризъм към ООН, който се провежда в Мадрид, Испания.

Двамата обсъдиха планове за популяризирането на културно-историческото наследство на България и Саудитска Арабия. Акцент в разговора бе поставен и върху възможностите за чуждестранни инвестиции в сектор туризъм у нас. Министър Ангелкова посочи, че само за 20 години в България са привлечени повече от 44 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции, както и факта, че 27 проект в сферата на туризма са насърчени със сертификат за клас инвестиция.

През октомври 2016 г., когато Н.В. Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд бе на посещение в България, между двете държави се подписа Меморандум за разбирателство за разбирателство за сътрудничество в областта на туризма. Документът е основа за развитие на традиционно добрите двустранни отношения не само в този отрасъл, но и в другите сектори на икономиката.

По време на миналогодишната визита в страната ни, министър Ангелкова запозна принц Ал Сауд го с предимствата на България като устойчива и целогодишна туристическа дестинация и като добра среда за инвестиции с финансова стабилност и ниските данъци.

Принцът е най-големият син на сегашния крал на арабската държава Салман бин Абдулазиз Ал Сауд и президент и председател на Борда на директорите на Комисията по туризъм и национално наследство на страната.

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе също срещи с министъра на туризма на Кения Наджиб Балала и министъра на туризма на Ямайка Едмунд Бартлет.

По време на разговора министрите обединиха позициите си, че туризмът е общ продукт, основаващ се на сътрудничеството между държавните институции, частните организации и местните общности.

Министър Ангелкова подчерта, че целта на всички мерки, които се прилагат от министерството на туризма, е превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация. „Търсят се и нови възможности за развитието на културния туризъм“, допълни тя.

България е утвърдена дестинация на италианския пазар. Това каза зам.-министърът на културните ценности и туризма на Италия Дорина Бианки по време на среща с министъра на туризма Николина Ангелкова.

Насърчаване на туристопотока между двете страни и обменът на добри практики в подготовката на кадри бяха сред основните акценти в разговора им. „Един от начините за насърчаване обмена на туристи са комбинираните маршрути и създаване на продукти с културно-исторически фокус“, обясни Николина Ангелкова. По думите й Министерството на туризма е насочило усилията си към стимулиране на инвестициите в сектора, които също са ключови за развитието на туризма. Министър Ангелкова подчерта, че страната ни полага последователни усилия за подобряване на кадровата обезпеченост на ангажираните в сектора.