Министър Ангелкова портрет министърът на туризма Николина Ангелкова
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министърът на туризма Ангелкова: Откриваме нов тип нарушения на плажовете това лято

Проверките по плажовете са всеки ден и сме безкомпромисни, изтъкна министър Ангелкова.

Тази година се натъкваме на „иновативни“ нарушения по морските плажове, които се различават от миналата година, но проверките ни съвместно с останалите компетентни и контролни органи показват, че нарушенията все пак намаляват. Това съобщи в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя даде примери с морски плажове „Панорама“ и „Кабакум-централен“, където има избрани изпълнители, но те не влизат в правата си и плажовете трябва да се обявят за неохраняеми. Сигнализирали сме за ситуацията до всички отговорни местни институции, сезирали сме и прокуратурата, подчерта министър Ангелкова.

Тя поясни, че на плаж „Панорама“ до Варна избраният наемател все още не сключва договора си за наем, но в момента си ползва плажа. На „Кабакум-централен“ досегашният наемател не отстъпва владение на обектите си по ивицата на избрания нов наемател, независимо от изпратените сигнали. На плаж „Обзор-мотела“ предишни наематели не дават на новия да встъпи в правата си, за което също е сигнализирана прокуратурата.

Министърът допълни също, че договорът за морски плаж „Село Лозенец“ ще бъде прекратен от 1 октомври. Там няма да се строи заведение, което бе започнато от наемателя, увери Николина Ангелкова. Тя подчерта, че като цяло нарушенията по другите плажове се отстраняват според предписанията на проверяващите и са свързани предимно с недостатъчно брой спасители.

Министерството следи ситуацията на плаж „Равда-ХТИ“, където е била поставяна табела за частна собственост, което е недопустимо. При инспекцията на шест плажа в района на Русалка бе установено, че eдиният плаж, който е при залива Тауклиман, е в частен имот и до него няма достъп освен по вода. На другите пет плажа на Русалка, които са неохраняеми, се извършват дейности в нарушение на закона – събират се такси от плажуващите за това, че ползват инфраструктурата на комплекса. Това също е недопустимо, защото по закон на туристите трябва да бъде осигурен безплатен пешеходен достъп до плажните ивици.

Отново имаме сигнали и за Корал за нерегламентирано къмпингуване и ползване на електричество от съседни имоти за захранване на каравани и палатки. Въпросът за регулирането на къмпингуването е изключително належащ, акцентира министър Ангелкова. През септември работната група от експерти трябва да излезе с предложения как да се регламентират къмпингуването и видовете къмнингуване, за да се включат тези текстове в ЗИД на Закона за туризма. Предлагаме това да става само в регламентирани места, като едновременно с промени в Закона за устройство на територията се регламентира по-лек разрешителен режим за създаване на къмпинги, за да отговорим на очакванията на туристите към този вид туризъм.

В отговор на журналистически въпрос министърът подчерта отново, че дюните са защитени по силата на Закона за защитените територии и Закона за опазване на околната среда. Ние изискваме от стопаните на плажовете да поставят задължително табели там, където има дюни, за да не може върху тези площи да се плажува, да се разполагат каравани и коли, да не се практикува изобщо никаква друга дейност, категорична бе министър Ангелкова. Тя предупреди, че проверките продължават през целия сезон и ще бъдат безкомпромисни към всички нарушители, които при незаконосъобразна дейност трябва да си понесат отговорността.