Ангелкова открива аквапарк Министър Ангелкова открива аквапарк в Девин
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министърът на туризма Ангелкова откри модерен аквапарк в Девин

Министерството на туризма неслучайно залага на културно-историческия и балнео- и СПА туризма, защото искаме страната ни да стане туристическа дестинация за четири сезона. Разработваме балнео- и СПА маршрути за територията на България, които ще могат да се комбинират и надграждат със създадените вече осем културно-исторически дестинации. Това заяви в Девин министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на термалния аквапарк „Персенк“ към едноименния петзвезден СПА хотел на 27 юли 2017 г.

Надявам се Девин да се присъедини към тази наша нова инициатива за балнеомаршрутите. Предвиждаме всички тези дестинации да допълнят и Регистъра на туристическите атракции на България, каза още министърът.

По думите й новия аквапарк безспорно ще допринесе съществено за развитието на Девин като интересна и предпочитана туристическа дестинация. За периода януари-юни 2017 г. ръстът на чуждестранни туристи, посетили България, е над 7,7%, обяви министърът и допълни, че това означава над 3 млн. гости от чужбина за първото полугодие. Тя оцени това като много голям успех, като се има предвид, че 2016 г. бе рекордна за туризма ни, откакто се води официална статистика. Вече работим с големите туроператори и за лято 2018 г., отбеляза министър Ангелкова.

Тя подчерта ролята на община Девин за устойчивото развитие на туризма в Смолянска област. За 2016 г. в местата за настаняване в областта са пренощували 12% повече туристи спрямо 2015 г., като броят на реализираните нощувки е с 9% ръст, а приходите от тях са приблизително 22 млн. лв. Тези резултати се затвърждават и през настоящата година – за периода януари-май 2017 приходите от нощувки в областта са вече над 13 млн. лв. – над 14% ръст спрямо същия период на миналата година.

Областният управител на Смолян Недялко Славов припомни, че правителството подпомогна Девин за рехабилитация на водопровода за минерална вода до Бедински бани, което привлече още повече туристи. Той уточни, че и вчера Министерският съвет е гласувал средства и за други важни проекти на общината, което ще подобри облика й.