Ангелкова на морски плаж Крапец-север Министърът на туризма Ангелкова и кметът на Община Шабла Мариян Жечев на проверка на морски плаж "Крапец-север"
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министърът на туризма Ангелкова инспекрира плажове по Северното Черноморие

Министърът на туризма Николина Ангелкова предприе проверки на плажове по Северното Черноморие.

На 20 юли 2017 г. министърът на туризма Николина Ангелкова инспектира плажовете „Русалка“, „Къмпинг Добруджа – част 4″ в Шабла, „Крапец-север“ и „Дуранкулак“.

При инспекцията на шест плажа в района на Русалка, извършена от екипи проверяващи заедно с представители на МВР, са констатирани редица нарушения. Единият плаж, който е при залива Тауклиман, е в частен имот и до него няма достъп освен по вода. На другите пет плажа на Русалка, които са неохраняеми, се извършват дейности в нарушение на закона – събират се такси от плажуващите за това, че ползват инфраструктурата на комплекса. Това също е недопустимо, защото по закон на туристите трябва да бъде осигурен безплатен пешеходен достъп до плажните ивици. Министър Ангелкова допълни, че на плаж Русалка-централен са поставени плажни принадлежности без разрешение. На плаж Русалка-Каяк се отдават кану-каяци също без разрешение, там няма и разрешение за воден коридор.

При проверката на морски плаж „Къмпинг Добруджа част 4″ в Шабла, екипът на министерството установи, че на плажа липсва медицинско оборудване и оборудване на спасителните постове. Издадохме предписание да се осигури необходимото оборудване, а по-късно ще бъде направена контролна проверка за изпълнението му, съобщи министър Ангелкова. Тя посети и неохраняемия плаж в близост.

Районът около Шабла предлага много възможности за пътешествия и отдих – там има две защитени територии и минерални извори. Любителите на подводната археология могат да открият в морето край Шабла множество потънали морски съдове. Нос Шабла е най-източната географска точка на България и на него се издига най-старият морски фар на Балканите.

Не бяха открити нарушения по стопанисването на отдадената под наем част от морски плаж „Крапец-север“, показа проверка на министъра на туризма Николина Ангелкова с екип от инспектори. С тях беше и кметът на Община Шабла Мариян Жечев.

Ивицата е разделена на три части, едната от които е дадена под наем. Осигурени са всички задължителни дейности на плажа, съгласно нормативните изисквания.

Министър Ангелкова увери, че се подготвят предложения за промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и в Закона за устройство на територията, чрез които ще бъдат групирани морските плажове според характеристиките им и ще се къмпингува само на определените за целта места. Така ще се предотврати замърсяването и ще се защити природата.

Администрацията на област Добрич е осигурила водното спасяване на неохраняемия морски плаж „Дуранкулак“, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при проверката си на ивицата. Тя разгледа и действащия там категоризиран къмпинг.

Има много засилен интерес към къмпинг туризма. Тази част на страната се посещава главно от българи, коментира министърът и увери, че нейният експертен екип ще продължи да проучва възможностите за изграждане на регламентирани къмпинги и създаването на повече места за тях. Така по думите й ще бъдат привлечени още пътешественици, любители на този вид туризъм.

Министър Ангелкова посети и плаж „Дуранкулак-север“, който също е неохраняем.

иколина Ангелкова направи проверка на плаж „Балчик-централен“ във връзка с постъпили сигнали.

На наемателя е изпратено предписание за почистване на ивицата, посочи министър Ангелкова. При инспекцията се установи, че на плажа работи пункт с медицинска сестра, но бе констатирано, че са поставени преместваеми обекти извън одобрената от министерството схема за разполагането им. До наемателя на плажа ще бъде изпратено писмо за премахване на обектите според изискванията, каза министърът на туризма.