министър Захариева министър Захариева
Снимка: Министерство на външните работиИзточник: Нова телевизия

Министър Захариева: Няма да възстановим нормалния живот през лятото

Разхлабване на мерките срещу разпространението на COVID-19 в Европа – само при научни данни, доказващи, че опасността е намаляла. Така в ефира на Нова телевизия външният ни министър Екатерина Захариева на 23 април 2020 г. коментира възможната отмяна на ограниченията, въведени заради пандемията от коронавируса.

„Държавите са на различен етап от кризата – някои са много по-засегнати от други. Много е важно поетапното разхлабване на мерките да бъде основано на научни данни, за да не се получи обратният ефект“. Така Екатерина Захариева коментира възможната отмяна на ограниченията, въведени заради пандемията.

На въпроса могат ли да разчитат държавите-членки на подкрепа от ЕС, министърът на външните работи обясни следното: „Европейската комисия реагира изключително бързо и адекватно. В рамките на седмица се промениха много правила за фондовете. Пренасочиха се средства за справяне с кризата”.

„Всяка държава се опитва да спаси туризма си. За съжаление, няма да възстановим нормалния живот през лятото. Призивът е да си останем в България. Студентските бригади също са отложени до 12 май. Издаването на визи е отменено засега”, заключи министърът на външните работи.

Захариева предупреди да не се пътува до Турция за Рамазан.

„Външно министерство от февруари призовава да не се пътува. И да се тръгва само при нужда. Ако си мислят, че ще се приберат и ще могат да се разхождат, това няма да се случи. Контролът е изключително стриктен. В Турция е същото. Самата Турция дали ще ги приеме? Те имат карантина, която по моя информация преминава в изолирани места, а не в домовете“, обясни Захариева.