Пампорово Пампорово
Снимка: Пампорово АДИзточник: БТА

Министър Проданов: Зимният сезон тръгна доста добре, но мисля, че там темповете ще спаднат

Зимният сезон тръгна доста добре, но мисля, че там темповете ще спаднат, каза министърът на туризма Христо Проданов по време на първото заседание на новосформираната ресорна комисия. Зимният сезон стартира много добре, с пълни зимни курорти, с идеални условия за ски, проблемът се появява с ковида, който е в стихията си във Великобритания и оттам засега започват откази за чартърите, защото при нас се влошава обстановката и се затягат мерките, допълни той в отговор на депутатски въпрос.

В отговор на друго питане на народен представител министърът изрази опасенията си от сериозен проблем с кадрите, които да обезпечат работата на туристическите обекти през летния сезон. Затова по-важният приоритет е да започне организация за разрешаване на трудностите с кадрите, допълни министърът. Той уточни, че ще се търси допълнителна възможност за дуалното обучение – ученици и студени от специализираните техникуми и университетски специалности да могат да имат стажове и практики в туристически обекти, както и че ще се работи за облекчаване на процедурата граждани от трети страни да идват и да работят в България.

Друга важна задача е да бъде направена рекламна кампания за предстоящия летен сезон. Христо Проданов заяви, че ще се бори България да има повече пари за реклама на туризма, като изтъкна, че трябва да се обърне повече внимание на дигиталното представяне и рекламирането преди всичко в чуждестранните телевизии с голяма гледаемост. Облекчаването на визовия режим е също сред приоритетните задачи на ведомството, каза министърът в отговор на депутатски въпрос.

Министърът каза, че най-добре вървят записванията в Полша и Германия за това лято, цитирайки данни, съобщени му на среща с туроператорите, занимаващи се с изходящ туризъм. Той изтъкна, че заради несигурната ситуация с пандемията туристите изчакват и правят записвания за почивка в последния момент. Туроператорите с изходящ туризъм изказват някакъв умерен оптимизъм, че следващият сезон 2022 ще бъде малко по-добър от 2021, но няма да достигне нивата от 2019 г., каза министърът.

За да бъдат привлечени повече българи да почиват в страната, министърът каза, че е възможно това да стане, когато ваучерите за храна започнат да важат и за почивка. Така даваме възможност за избор на българите дали да си изхарчат ваучерите в търговска верига или да ги съберат и да си позволят 7-10-дневни пакети в зимните, летни курорти, в къщите за гости. Това е една от мерките, които ще предложим и се надяваме да ни подкрепите, обърна се министърът към депутатите.
От помощта в размер на 30 млн. лева са се възползвали 2220 компании от бранша от 2800 кандидатстващи фирми. Отпадналите не са покривали критериите заради задължение към общините или държавата или не са отговаряли на изискванията за оборот – имали са по-висок от нужния, за да се включат в държавата помощ.

Министърът съобщи, че по другата мярка, която е 30 млн. лева, се чака нотификация от ЕК, като изрази надежда до края на януари да получим такава санкция. Ще има и помощ по специална програма за туроператорите и турагентите от 6 млн. лева за бизнеса.

Той изрази надежда законовите поправки във връзка с мярката от 35 евро на седалка за туроператорите бързо да минат през парламента, „за да ни отвърже ръцете да се разплащаме за тези средства“. Има бюджет, но няма правно основание да се разплащаме, каза министърът.

В отговор на депутатски въпрос министърът каза, че проверката на концесионните договори във ведомството не е започнала, защото екипът в този отдел е същият, който е организирал тези процедури. „Няма да е много ефективно да проверяват собствената си работа назад в годините. Първо трябва да има някаква промяна, за да има действителна и стойностна проверка“, заяви министърът.