Източник и снимка: МТ

Министър Милошев се срещна със сдружения на екскурзоводите във връзка с решението на КЗК

Министърът на туризма Евтим Милошев проведе официална среща със сдруженията на екскурзоводите, във връзка със съществуващата регулаторна рамка, която определя изискванията за упражняване на екскурзоводската професия и дадените препоръки с решението от 09 май 2024 г. на Комисията за защита на конкуренцията.

В срещата се включиха представители на Асоциацията на екскурзоводите в България, Съюзът на екскурзоводите в България – Варна и Югоизточен съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ – Бургас.

Министър Милошев подчерта, че екскурзоводската професия е изключително важна за качеството на българския туристически продукт и популяризирането на страната ни като туристическа дестинация.

„Вие, професионалните екскурзоводи, сте посланиците на дестинация България пред света и вашата мисия е да защитавате националните интереси, оставайки верни на фактите за нашата култура и история. Вярното интерпретиране на фактите и информацията за България и туристическите обекти, които един екскурзовод поднася пред нашите гости, пряко влияе върху имиджа ни и устойчивото развитие на българския туризъм,“ подчерта министър Милошев, обръщайки се към представителите на професията.

Министерство на туризма подкрепя екскурзоводите и ще сформира работна група с участието на представители на браншовите организации, за да направи преглед и анализ на съществуващото законодателство, свързано с упражняването на професията екскурзовод и неговото усъвършенстване.