Източник и снимка: МТ

Министър Милошев: Австрийските граждани биха имали възможността да се възползват целогодишно от природните богатства на нашата страна

„Австрийските граждани биха имали възможността да се възползват целогодишно от природните богатства на нашата страна. Лечебният туризъм у нас е изключително позитивна възможност за австрийците. България е на второ място в Европа по минерални извори, тези геотермални води са с огромен лечебен потенциал и от векове се експлоатират по нашите земи“, каза министърът на туризма Евтим Милошев по време на срещата си с посланика на Австрия Н. Пр. Андреа Икич-Бьом.

На срещата бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в областта на СПА и медицинския туризъм между двете държави. Министър Милошев подчерта изключителните възможности, които България представя в сферата на балнеологията и СПА туризма. „Вярвам, че всяко усилие, което е мотивирано от добри намерения винаги намира добър резултат. Българската държава е създала условия частната инициатива у нас да създаде изключителни хотелски комплекси, които са свързани с културното наследство“, каза още министърът на туризма.

„Мога да Ви уверя, че австрийските граждани ценят високо България. Самата аз съм убедена в големите перспективи, които България предлага в сферата на здравния туризъм. Представихме Вашите предложения на ресорните власти във Виена, които разглеждат изключително внимателно тази възможност. Добре разбирам, че тази концепция е насочена към целогодишния туризъм, но ще е необходимо време, за да получим становището на австрийските власти“, подчерта Андреа Икич-Бьом.

Още през 2019 г. България беше включена в официалния списък на държави, с които Асоциацията на германските здравни каси признава разходите за рехабилитация у нас. Амбицията сега е австрийските граждани също да получат възможността да се възползват от възстановителни процедури у нас.