работна дискусия
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Марияна Николова: Разширяваме диалога за привличане на повече туристи от Русия, Украйна, Беларус, Молдова

Разширяваме контактите с компаниите, работещи с Русия, Украйна, Беларус, Молдова, за нас те са много важни дестинации за входящ туризъм. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на работна среща с водещи компании, които оперират на рускоезичните пазари и посрещат голямата част от туристопотока от тях. Сред участниците в дискусията, проведена на 5 август 2020 г., бяха представители на „Бон тур“/“Библиоглобус“, „Гоу ту холидей“/“Анекс тур“, „Солвекс“, „Теди Кам“ и „Турал“.

Министър Николова отбеляза огромните загуби, които търпи входящият туризъм заради кризата с коронавируса особено по отношение на страни, за които има ограничителни мерки за пътувания и други рестрикции. Министерството на туризма спешно предприе инициативи в подкрепа на бизнеса и чрез диалог с туристически мениджъри, дипломати и други експерти прави всичко възможно да облекчи условията за туристически обмен и да насърчи бизнеса. Ситуацията обаче е динамична и зависи реципрочно от епидемичната обстановка в съответните държави. Отварянето на границите е основна предпоставка за възобновяване на туристическите дейности и е съществен приоритет за нашата съвместна работа, посочи тя.

Вицепремиерът посочи сред първите стъпки в тази посока конферентния разговор с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров, както и с посланика на Украйна Виталий Москаленко. България реагира много бързо и по моя инициатива бе премахнато ограничението за украинските туристи да представят 72-часов PSR тест при влизане у нас от 16 юли. По отношение на Молдова от 28 юли се разрешава влизането в България на нейни граждани, но е необходим такъв тест, акцентира тя.

Министърът припомни, че Европейската комисия препоръчва да се удължи ограничението за несъществени пътувания в ЕС и въвежда подход за поетапно вдигане на ограниченията от 1 юли 2020 г. Русия и Беларус се явяват трети страни, за които за съжаление на този етап не са предвидени изключения от временната забрана за недопускане в страната ни.

Тя обеща съдействие чрез Министерството на здравеопазването да се преценят възможностите за отпадане на изискването за отрицателен PSR тест за влизащи туристи от Молдова и Беларус. При такава промяна е възможно близо 80 хил. молдовски граждани да изберат България за почивката си през август и септември. По информация на участниците в разговора Русия отваря от 11 август авиолиниите си и е много важно диалогът между двете държави да помогне за обмена на туристи. Вицепремиерът също потвърди важността на пътуващите от Руската федерация за туризма на България през предстоящия зимен сезон и изтъкна значението на санитарните мерки, които се полагат за гарантиране безопасността на дестинацията ни.

Паралелно продължават усилията по дипломатически път да се улесни издаването на визи, което да стимулира туристопотока, стана ясно от думите на министър Николова. Тя обърна внимание върху подкрепата на правителството за туристическия бранш, който е сред най-потърпевшите в икономиката. От пряка полза за бизнеса са мярката за финансиране на туристическите чартъри с по 35 евро за седалка, пилотният проект за грантова схема от 10 млн. лв. по ОПИК за туроператори и турагенти, схемата 80:20 и др. Въпреки коронавируса не спира работата ни по антикризисните рекламни и маркетингови дейности към страните, с които си партнирате, посочи още министър Николова.