министерство на финансите работна среща в МФ
Източник и снимка: Министерство на финансите

Министър Горанов и ръководството на НАП обсъдиха с представителите на 22 бизнес организации въпроси от правоприлагането на Наредба Н-18

„Наредба Н-18 е само инструмент за по-справедливо третиране на взаимоотношенията при правенето на бизнес. Но тя се превърна в повод за напрежение между Министерството на финансите, Националната агенция за приходите и малкия и средния бизнес. Иска ми се днес да очертаем рамката върху принципите и, ако там не срещнем подкрепа, трябва да търсим общо разбиране каква е функцията на приходната администрация и къде са проблемите в неформалната икономика“. С тези думи министърът на финансите Владислав Горанов откри срещата с представители на малкия и среден бизнес, хотелиери, ресторантьори и представители на различни асоциации, свързани с информационните технологии на работна среща, състояла се в Министерството на финансите на 10 февруари 2020 г.

На срещата присъстваше и д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

Министърът сподели, че на срещата, проведена на 28 януари, са повдигнати въпроси, които не са пряко свързани с Наредбата. По думите му, ако има неразбиране за принципите на документа, дебатът трябва да започне от начало. „Искам да изчистим заедно темите, защото има неразбиране от част от бизнеса, смесват се високотехнологични теми и се внушава, че зад Наредба Н-18 се крият всички проблеми на малкия и средния бизнес“, допълни той. „Ако се обединим около философията й и извлечем тези малки неща, които имаме още да решаваме, имаме достатъчно време, за да може Наредбата да е само инструмент за по-справедливо третиране на взаимоотношенията при праването на бизнес. Упреците, че целим силово налагане на определени модели, не са верни, и това не е нашата цел“, уточни Горанов.

Министър Горанов отчете, че България е третата държава в Европа с най-ниска преразпределителната роля. „От една страна, искаме да сме солидарни към разходите, а от друга сме с много либерален подход към приходната част на бюджета“, отчете още Горанов. Годишно половин милиард лева приходи за бюджета се укриват през касови плащания и Интернет. Така нивото на сивата икономика в България е двойно по-високо спрямо западноевропейските държави, уточни министърът. Той припомни, че по промените в Наредба 18 се работи от 2018 година.

От страна на бизнеса бяха приветствани усилията на правителството за изсветляване на икономиката в страната. Заедно с това бяха повдигнати въпроси за по-добро взаимодействие с приходната администрация и бяха дадени предложения за осигуряване на денонощна поддръжка от страна на НАП, да има разписан механизъм за действие в случай на проблеми със СУПТО, за да могат стопанските субекти да планират ресурсите и дейностите си. Представителите на бизнеса съобщиха, че са инвестирали сериозни средства в обновяване на софтуерите си и ще продължат да ги надграждат.

За да се гарантира сигурността на софтуера, от БСК предложиха да се направят тестове за сигурност на цялото трасе. „Смятаме, че подходът е правилен и трите стълба – свързване, плащане и продажба в киберкод, са добра практика и се използват широко в Западна Европа. В отговор финансовият министър апелира експертите по киберсигурност да се свържат с „Информационно обслужване“ и IT специалистите на НАП, за да може заедно с тях да тестват надеждността на системата на приходната агенция.

Представителите на туристическия бранш, на лекарските и зъболекарските организации повдигнаха въпроси, засягащи специфичните дейности, които извършват, и общите, според тях, изискванията на Наредбата. Те заявиха, че са подготвили предложения за промени, чрез които да се избегне нарушаването както на разпоредбите на Н-18, така и на правата на клиентите и пациентите.

Министър Горанов напомни, че налагането на правила и отчетност е в основата на обществения договор, а не самоцел на МФ и на НАП. „Тези, които искат да бъдат в светлата страна, не трябва да бъдат ощетени“, допълни той.

В края на срещата финансовият министър заяви, че кани представителите на бизнеса отново след месец, за да се дискутират темите, които са предизвикателство пред приемането на Наредбата – тестването на системите, обучението на персонала и др. Той съобщи, че от следващата седмица в НАП стартира работна група на експертно ниво.

„Знаем, че реформата е всеобхватна и се постига трудно, не ми се иска да отстъпваме и да се връщаме там, където сме били. Надявам се да информирате всички свои членове, защото страховете идват от неинформираност“, с тези думи министърът на финансите закри срещата.