Източник и снимка: МТ

Министър Димитров се срещна с делегация от Узбекистан

Министърът на туризма д-р Илин Димитров се срещна с представители на властите и бизнеса от Узбекистан, част от делегация в България. Узбекистан е перспективен туристически пазар и добър партньор на България, подчерта министърът.

По думите му Узбекистан е направление, което до момента не е работило активно с България, а българският туристически продукт не е добре познат на узбекския турист.

Министър Димитров предложи отношенията в сферата на туризма да се задълбочат чрез посещение на българска делегация в Узбекистан, където да се проведат редица срещи на високо ниво. Целта е да се увеличи туристопотокът и да се осъществят контакти директно на бизнеса от двете страни, подчерта министърът.

От своя страната, представителите на делегацията заявиха интерес на туристите от Узбекистан към балнео и СПА туризъм и възможности за винен туризъм в България. Статистиката показва, че през 2022 г. броят на туристите от Узбекистан се увелича спрямо изминалата година. София, Несебър, Варна, Балчик са най-популярните дестинации за туристите от Узбекистан.

В състава на делегацията са и дипломати от Посолството на Узбекистан в Анкара, което отговаря за връзките с България.