министърът на туризма Николина Ангелкова министърът на туризма Николина Ангелкова
Снимка: Министерство на туризмаИзточник: БНТ

Министър Ангелкова: Заради коронавируса ситуацията в туризма е тежка и тревожна

 

„На този етап няма опасност от фалити на туроперорски фирми заради коронавируса. Ранните записвания до момента показват, че може да очакваме през летния сезон ръст между 2 и 6 % за броя на туристи, които ще посетят българското Черноморие. Миналата година имахме 3,7 млрд. евро приходи от международен туризъм“, заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова на 28 февруари 2020 г.

От Великобритания очакваме около 15% ръст, въпреки че 25% бе той през миналата година, добави тя.

Ангелкова припомни за джиповете по плажа и се закани, че държавата ще е безкомпромисна срещу нарушителите.

„Реагираме със строги наказания. За нарушения с преместваеми обекти глобата е до 20 000 лева и около 50 000 лева ако е изградено върху неохраняем плаж“, каза тя.

Министърът на туризма съветва българите да не пътуват за областите Венето и Ломбардия в Италия, където е установена заразата с коронавирус.

„Това са препоръки, но виждате че и на срещите, които проведохме с туроператорите, всички те са изявили готовност и съгласно директивата и Закона за туризма, чл. 89, дали сме разяснение на нашия сайт заедно с КЗП какво трябва да спазват потребителите, когато решат да отменят своята почивка, така че да защитят своите потребителски права“, заяви Ангелкова.

Изключителна тежка е ситуацията с поредното изпитание за сектора, призна тя.

Минатала година също сме имали редица изпитания, но въпреки тях годината е приключила изключително положително за туризма – над 9 млн. и 300 хиляди туристи са дошли в България, уточни Ангелкова.

Трябва да се взимат адекватни мерки и да се спазват предписанията към съответния момент, призова тя и заяви, че ситуацията е динамична и картината непрекъснато се променя.

Ангелкова заяви, че само за миналата година над 245 000 българи са посетили Италия и около 153 000 италианци – България. Според данните на 80% от туроператорите – около 15 500 българи са планирали почивка извън страната до юни. 80 процента от тях в Италия, Испания и Франция.