министър Ангелкова пред дипломатическия корпус в Слънчев бряг
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова запозна дипломатическия корпус с черноморския ни туризъм

Навременните мерки, предприети от българското правителство за ограничаване разпространението на пандемията от COVID-19 и в подкрепа на туристическия бизнес, вече дават резултат. Безспорен факт е и мобилизацията на бранша. Местата за настаняване и заведенията за хранене в страната работят със засилени здравно-хигиенни мерки, даващи възможност за безопасно пребиваване на туристите. Това заяви в Слънчев бряг министърът на туризма Николина Ангелкова пред ръководители на дипломатическите мисии у нас. В работната среща участваха кметът на Община Бургас Димитър Николов, директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров, кметът на Община Каварна Елена Балтаджиева, която изнесе презентация пред присъстващите за възможностите за разнообразни форми на туризъм в Каварна и др. Дипломатите имаха възможност да се запознаят и на място с условията за почивка у нас.

Лято 2020 е много различно. Безпрецедентната криза, обхванала целия свят, спря пътуванията и безусловно ще има тежки последици в туризма. Същевременно вече са налице признаци за постепенно възстановяване на сектора. От началото на активния летен сезон притокът на туристи се увеличава не само по Черноморието, а и във вътрешността на страната. Постепенно се възвръща доверието на туристите към пътуванията и в тази посока работим изключително активно, посочи министърът.

Най-големият български курортен комплекс се намира в Бургаска област, а регионът на Черноморието е сред най-слабо засегнатите от COVID-19. Специализирано проучване в региона показа, че под 1 на сто от населението се е срещало с коронавируса.

Министър Ангелкова запозна дипломатите с направеното от българските институции, за да се насърчи туристопотокът на чуждестранни граждани към страната след извънредното положение, въведено в средата на март заради световната пандемия. Отбелязано бе, че субсидирането на чартърните туристически полети в размер 35 евро на седалка привлече интереса на международни туроператори.

От вчера България приема без карантина вече туристи от 46 държави, надяваме се от мярката да се възползват повече компании, посочи министърът. До голяма степен обаче резултатите зависят от епидемичната обстановка в съответните държави и възможностите за пътуване през границите. Обсъждаме и регионален подход в промотирането за местата слабо засегнати от коронавируса като Бургас например, стана ясно на срещата.

Министър Ангелкова запозна дипломатите със социалните мерки, насърчаващи бизнеса, както и със стимулите за хората от първа линия в борбата с коронавируса, за които бяха одобрени ваучери за почивка. Предприетата мярка в помощ на сектора 80:20 цели да засили ликвидността на компаниите и да задържи кадрите им. Отделени са 50 млн. лв. Фонда и програмата за безработица в помощ на бизнеса за наемане на безработни, които са регистрирани в бюрата по труда. В рамките на ОП „Развитие на човешките ресурси“ стартира нова процедура „Заетост за вас“, насочена към хотели, ресторанти и туроператори. Основната цел е реинтеграцията на безработните в резултат на пандемията. Предоставени са също облекчени възможности за грантове за фирмите по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, както и за безлихвени заеми за туристическия бранш. Минималният размер на исканата безвъзмездна помощ е 3000 лева, максималният – 10 000 лева. До 9% бе намален ДДС за заведенията. Освен това чрез Българската банка за развитие и Фонда на фондовете са достъпни и други облекчени механизми за финансиране на туризма с повече държавни гаранции, подчерта министър Ангелкова. Тя съобщи, че е в ход нова програма за интелигентна трансформация, финансирана от Фонда на ЕС за регионално развитие. Министерството на туризма предложи включването на заинтересовани туристически страни като бенефициенти в ОП „Регионално развитие“ и „Иновации и конкурентоспособност“.

България е една от първите държави, ползващи Safe Travels stamp – на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC). Това дава възможност да се диференцират дестинациите със засилени стандарти за безопасно пътуване. Подготвя се и инициатива за доброволен сертификат за места за настаняване и заведения, въвели засилени здравни и санитарни мерки за гостите си.

Следваме световните здравни протоколи, защото в тези трудни времена е необходимо да бъдем отговорни и е основен принцип в политиката ни, посочи още министърът.

Това е базата, върху която стъпваме за сезон Лято 2021 със стремеж подготовката за него да е по-устойчива и предвидима, но трябва да работим в условията на новата нормалност, защото ситуацията вече е различна. Туризмът зависи от обща политика и общ подход, за да съхраним сектора и да върнем резултатите на нивата преди пандемията, коментира министър Ангелкова, откроявайки значимостта на туризма в България като принос за БВП на страната.

Зам.-кметът на Община Бургас Диана Саватева също отбеляза сигурността като ключов фактор за туризма. В региона е разработена система от мерки, които да стимулира пътуванията към безопасна дестинация.

Дипломатите благодариха на министър Ангелкова и екипа й за положените усилия България да продължи да бъде предпочитано място за пътешествия, както и на хората от първа линия в борбата с пандемията. Те получиха отговори на конкретни въпроси за условията за почивка на чуждестранни туристи у нас