министърът на туризма Николина Ангелкова министърът на туризма Николина Ангелкова
Снимка: Министерство на туризмаИзточник: агенция Фокус

Министър Ангелкова: За първите 7 месеца страната ни има 5 милиона чуждестранни туристи и 7,2% ръст

За първите 7 месеца страната ни има 5 милиона чуждестранни туристи и 7,2% ръст. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на радио „Фокус“ министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите и България е успяла да постигне рекорд миналата година в международните туристически посещения у нас, като по думите и това са над 8,2 млн. чуждестранни туристи, което прави ръст от 17%.

„Продължаваме с тази положителна тенденция на ръст. Най-важното е обаче, че имаме и много голям ръст на приходите от туризъм. Почти 13% е ръстът за първите 6 месеца, 2,4 млрд. лева за тази година, а за миналата година ръстът беше около 14%, над 6,2 млрд. лева“, обясни тя.

Министърът отбеляза, че изключително положително гледат колегите й, участвали в 22-рата Генерална асамблея на Световната организация по туризъм, провела се в китайския град Чънду, и всички окуражават мерките, които страната е предприела в сектора. „Успяхме да обменим опит с колегите по отношение на маркетинговите активности, които те провеждат и особено интересен е опитът на Хърватска. Знаете, тя е малка държава, която изключително основно развива туризъм“, добави тя.

Министър Ангелкова каза още, че Хърватска има около 40 милиона евро за реклама – на фона на нашите едва 7 милиона евро, за същата цел. По думите и България, обаче, е съпоставима с големите туристически дестинации в света и заради постигнатия ръст се намира на доста положително място.