Ангелкова Слънчев бряг министър Ангелкова в Слънчев бряг
Източник: Министерство на туризма

Министър Ангелкова за 60-годишнината на Слънчев бряг: 49% e ръстът на приходите в курорта спрямо 2014 г.

Най-големият курортен комплекс на България Слънчев бряг е предпочитано място за отдих на милиони български и чуждестранни туристи. През 2018 г. тук е отчетен 21% ръст на нощувките в сравнение с 2014 г. в местата за настаняване с 10 и повече легла, като абсолютният им брой през миналата година е 5,3 млн. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на честването за 60-годишнината на курорта. Пренощувалите гости само на територията на курорта през миналата година са били 841 хил., което е 33% повече спрямо 2014. Приходите от нощувки в Слънчев бряг пък отчитат 49% ръст в сравнение с 2014 г.

Благодаря на всички, допринесли за изграждането на курорта, и на ръководството на едноименното акционерно дружество, които утвърдиха авторитета не само на този курорт, но и на целия български туризъм с предлагането на качествен и конкурентен продукт, каза министърът. По време на първия международен инвестиционен форум в туризма именно тук насочихме вниманието на големи международни фондове и големи туристически марки, брандове хотели, които все още липсват в България и биха довели много повече туристи във високия клас места за настаняване. Съвместно с бизнеса работим на територията на Слънчев бряг да се изгради конгресен център, който ще привлича различни делови и културни събития през четирите сезона на година, посочи още тя и съобщи, че вече има заявен интерес към идеята. Паралелно в момента разработваме и механизъм, с който бихме могли да подпомагаме организирания туризъм и да насърчим чартърните полети, за да привличаме повече туристи в крилата на сезона, като проучваме опита на други държави.

По-високият спад на ранните записвания от януари е значително стопен и се очаква да стигнем нивата на международните туристи от миналата година. Към момента спадът в големите курорти е 1-2%, като има 50% ръст на туристи от Украйна, по 19% от Великобритания и от Франция, 12% от Чехия и от Полша, 10% от Израел.

Министър Ангелкова обърна внимание върху все още неизползвания потенциал на отличната материална база на Слънчев бряг и на богатите възможности за предлагане на допълнителни услуги – културно-исторически турове, балнео- и СПА процедури, спортни занимания и др. Културно-историческите дестинации, които създаде министерството, заедно с балнео- и СПА, винения и гурме туризмът създават отлична предпоставка курортът да се използва с по-голямо натоварване през април-март и септември-октомври. Близостта на Несебър, който е обект на ЮНЕСКО, допълнително обогатява програмата на всеки един турист, подчерта министърът.

Тя изтъкна и последователните усилия за гарантиране сигурността на туристите. Всяка година се командироват полицаи на територията на курорта – тази година от страната ще са над 120 и ще има служители на реда от Румъния и Полша. Засилено е и видеонаблюдението с камери.

Мога да ви уверя, че със сигурни стъпки напред и с подкрепата на бранша ще продължим в тази посока, така че да превърнем Слънчев бряг в още по-добро място и избор както на българските, така и на чуждестранните гости.

Изпълнителният директор на „Слънчев бряг“ АД Златко Димитров също благодари на всички колеги, с които е работил през професионалната си кариера, и за съдействието на държавната администрация за превръщането на Слънчев бряг в запазен знак за високо качество.