министър Ангелкова министър Ангелкова
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова взе участие във виртуална телеконференция на министри на туризма на Регионална комисия за Европа към СОТ

Министърът на туризма Николина Ангелкова участва в телеконференция на министри на туризма към Регионална комисия за Европа към Световната организация по туризъм (СОТ). Форумът бе воден от министъра на туризма на Гърция Хари Теохарис, който е председател на комисия Европа към СОТ за периода 2019-2021 г.

Във форума освен министрите на България и Гърция участие взеха г-н Зураб Пололикашвили, генерален секретар на СОТ и представители на Грузия, Германия, Израел, Италия, Португалия, Руската Федерация, и Испания.

Министрите дискутираха шест тематични области, отнасящи се както до мерки в областта на туризма, прилагани по време на кризата с COVID-19, така и предстоящи мерки, предвидени за етапа на възстановяване на сектора. За етапите на възстановяване на туризма акцент бе поставен върху нуждата от оценка и определяне на натиска върху фирмите от туристическата индустрия (хотели, авиопревозвачи и туристически оператори и др.); оценка и предложения за поддържане на туристическия сектор в действие през кризисния период; събиране, оценка и предложения за мерки на ниво дестинация; набор от критерии за определяне на възобновяването на туристически пътувания, почивка и събития (срещи, конференции, изложби); определяне на политики и практики от периода на преход до пълното възобновяване на туристическата индустрия.

Участниците в телеконференцията постигнаха съгласие да се направи оценка на различните мерки, приети от държавите членки на регионалната група на СОТ и след като се идентифицират най-добрите практики, на тяхна основа, създадената работна група СОТ да разработи документ с препоръки на международно ниво=