Ангелкова министър Ангелкова на Световния икономически форум в Ню Йорк
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова участва в Световния икономически форум в Ню Йорк

Министърът на туризма Николина Ангелкова участва във второто издание на Световния икономически форум в Ню Йорк. Той се проведе в периода 24-25 септември 2018 г., като основни акценти в тазгодишното му издание са възможности и фактори за влияние върху устойчивото развитие. Официални гости на събитието бяха проф. Клаус Шваб, основател и председател на Световния икономически форум, и Бил Де Блазио, кмет на Ню Йорк. Министър Ангелкова е на събитието по лична покана на г-н Борге Бренде, президент на форума.

За мен е чест и удоволствие да съм сред участниците в Световния икономически форум, където се дискутират възможностите за устойчиво развитие, именно това е и основната цел пред туризма у нас, посочи министър Ангелкова. И допълни, че секторът е водещ икономически фактор като допринася с около 13% при формирането на БВП на България.

В рамките на форума бяха представени резултатите от Българското председателство на Стратегията на ЕС за Дунавския регион, както и ролята на Министерството на туризма като съкоординатор по Приоритетна област 3 „Култура и туризъм“ на Дунавската стратегия.

Световният икономически форум е основа за диалог за използване на най-съвременните научни, бизнес, технологични и дигитални иновации за реализиране на Глобалните цели за устойчиво развитие на ООН. Събитието събира представители на международни институции и правителства. На форума присъстваха над 700 представители на бизнеса, неправителствения сектор и академичните среди. В него участваха и представители на водещи компании и инвестиционни фондове в областта на туризма.

В рамките на второто издание на Световния икономически форум в Ню Йорк министър Ангелкова разговаря с Луис Алфонсо де Алба, специален пратеник на ООН за Срещата на върха по въпросите за климата през 2019 г.

Министър Ангелкова и г-н Де Алба подчертаха прякото влияние на туризма от климатичните промени и изключителното значение на мерките за опазване на околната среда. С Министерството на околната среда и водите (МОСВ) работим съвместно по различни инициативи за опазване на околната среда в България, заяви министър Ангелкова. Тя добави, че по българското Черноморие се правят непрекъснати проверки по отношение чистотата на водата и морските плажове с цел да се гарантира сигурността на туристите.

Министърът добави още, че по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз е проведена неформалната среща под наслов „Туризъм и икономически растеж“, на която бе взето решение всички страни от ЕС да работят за ограничаване на опасността от изменения в климата.

В рамките на Световния икономически форум Министър Ангелкова разговаря и с Ал Гор, вицепрезидент на САЩ за периода 1993-2001 г. Той поздрави България за отличните резултати, които постига в туризма, и добави, че секторът е важен фактор за икономическия растеж на страната ни.