Ангелкова Виена инистър Ангелкова на17-ия Европейски туристически форум
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова участва в 17-ия Европейски туристически форум във Виена

Министърът на туризма Николина Ангелкова участва в 17-ия Европейски туристически форум във Виена. Събитието се провежда в рамките на два дни – 1 и 2 октомври 2018 г., и е най-голямото в областта на туризма по време на австрийското председателство на Съвета на ЕС. Сред официалните гости са Елжбиета Биенковска, европейски комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП, Зураб Пололикашвили, генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН. Домакин на форума е Елизабет Кьостингер, министър за устойчиво развитие и туризъм на Република Австрия.

Австрия е сред водещите пазари за входящ туризъм в България, като повече от 93 хил. са посещенията от австрийски граждани у нас в периода януари- август 2018 г. През 2017 г. страните от Европейския съюз продължават да са най-важният генериращ пазар за международен туризъм на България с относителен дял 61,4% и общо над 5,450 млн. туристически посещения, отчитайки ръст от 8,2%.

Министър Ангелова е участник във форума по покана на колегата си Елизабет Кьостингер. Европейският туристически форум традиционно се провежда през октомври в държавата, която председателства Съвета на ЕС.

Министър Ангелкова проведе и работна среща във Виена с генералния секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили на 1 октомври.

Двамата обсъдиха подготовката на предстоящия втори Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути, чийто домакин ще бъде българската столица София от 15 до 17 ноември тази година.

Изпратени са покани до всички пълноправни членове на СОТ, предстои да бъдат поканени също представители на местните власти и бизнеса, като очакваме близо 600 български и международни гости, информира министър Ангелкова. Тя припомни успеха на първото издание на форума, което се проведе също в София през ноември 2016 г. Министерството на туризма планира да организира и туристически панаир по време на конгреса, представящ типични местни и международни продукти и обичаи, свързани с историческата тематика.

Зураб Пололикашвили поздрави България и Министерството на туризма за постигнатите високи резултати в сектора през последните години. Предстои страната ни да кандидатства отново за член на Изпълнителния съвет на СОТ, като гласуването ще се състои догодина в Санкт Петербург в рамките на Генералната асамблея на организацията. На срещата бяха обсъдени също и възможностите за сътрудничество между България и СОТ с нови съвместни инициативи.

Министър Ангелкова обсъди перспективите в туризма и с президента на HOTREC Сузане Краус-Винклер в рамките на Европейския туристически форум на 1 октомври.

Двете обсъдиха актуални теми от развитието на съвременния туризъм и ролята на хотелите и заведенията за хранене и развлечения в привличането на повече потребители на туристически услуги.

Министър Ангелкова представи рекордните резултати, които българският туризъм отчита през последните три години, и подчерта, че това доказва устойчивия му напредък. Тя акцентира върху приноса на хотелиерите, ресторантьорите и собствениците на кафенета за популяризиране на дестинациите, защото туризмът е уникално преживяване.

Президентът на HOTREC изказа задоволство от утвърждаването на България като търсен и атрактивен маршрут не само за морски и зимен, но и други видове специализиран туризъм.

По време на разговора бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в подготовката на квалифицирани кадри за сектора.