Ангелкова Залцбург министър Ангелкова на форум в Залцбург
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова: Туризмът е сериозен стимул за растеж за по-слаборазвити региони

Министърът участва в 14-тата Конференция на европейските региони и градове, част от форум „Залцбургска среща на върха“ на 2 октомври 2018 г.

Туризмът е сериозен стимул за растеж на по- слаборазвитите региони. Министерството на туризма работи целенасочено за популяризиране на местните богатства и провежда редица кампании за привличане на повече посетители във вътрешността на страната. Имаме и инициативи, които са насочени към насърчаване на пътуванията на българите в България, което води до стимулиране на вътрешния туризъм. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при участието си в 14-тата Конференция на европейските региони и градове, част от форум „Залцбургска среща на върха“ (Salzburg Summit), гр. Залцбург. Тя говори пред участниците в панел 5 на форума, на тема „Мерки за предотвратяване на обезлюдяването на селските райони в Европа“. Събитието е едно от основните, включени в календара на австрийското председателство на Съвета на ЕС.

Туризмът е важен икономически фактор, който съставя около 12% от БВП на България и създава близо 11% от работните места, посочи министър Ангелкова. И допълни още, че Министерството на туризма работи в тясно сътрудничество с академичните общности, училищата и висшите учебни заведения за привличане на млади, професионално подготвени кадри в сектора, което да допринася за повишаването на качеството на услугите в отрасъла.

Отчитайки важността на сектора Министерството на туризма разработи Национална концепция за зониране на туризма. Територията на България е разделена на девет хомогенни туристически района. Считаме, че Националната концепция за зониране на туризма ще допринесе за развитието на регионални туристически стратегии, които на свой ред ще дадат видимост и легитимност на местните продукти както на националния, така и на международния пазар, заяви министър Ангелкова. И посочи, че районирането може да подпомогне и за преодоляването на проблема с неравенството в разпространението на икономически ползи, като по този начин премахне икономическото несъответствие между слабо развитите и развитите региони.

Тя даде пример с откритите у нас над 40 хил. артефакта, които са разпръснати в цялата страна и повечето от тях все още са относително неизвестни. Ето защо решихме да създадем различни тематични туристически маршрути като културно-исторически, винено-кулинарни и СПА, за да можем да консолидираме местните експертни знания и ресурси и да дадем обща идентичност на местното културно наследство, което преди е било популяризирано независимо, заяви министър Ангелкова. По тази причина е взето решение да се създадат тези дестинации в тясно сътрудничество с местните общности, като провеждаме открити обществени обсъждания с местните жители, които най-добре знаят потенциала на своите дестинации. Решенията в туризма трябва да се взимат заедно, обобщи министър Ангелкова. Тя представи пред участниците основните инициативи в туризма по време на първото българско председателство на Съвета на ЕС, посочвайки, че едно от основните събития в календара на председателството бе срещата на високо ниво на министрите с ресор туризъм, организирана от ведомството през февруари. Форумът събра над 500 делегати от страните членки на ЕС и Западните Балкани. Важен резултат от събитието е решението да се разработи карта на 100-е европейски туристически обекта, каза министър Ангелкова. Предвижда се работата по нея да започне с включването на места, които са част от културното наследство на ЮНЕСКО.

В рамките на 14-тата Конференция на европейските региони и градове министър Ангелкова разговаря също с Предраг Щромар, зам.-министър председател и министър на строителството на Хърватия.

Министър Ангелкова и г-н Щромар откроиха ролята на съвременната инфраструктура за развитието на туризма и регионите и се обединиха около тезата, че туризмът е хоризонтална политика и за да има отлични резултати, е нужна екипна работа с всички заинтересовани страни. Инвестициите в инфраструктура формира по- висока добавена стойност и привлича повече посетители, отбеляза министър Ангелкова. Тя открои общите действия на европейските държави да предложат съвместни маршрути за туристи от далечните пазари.

Хърватия попада в Топ 50 сред входящите пазари за България, като само за месец август 2018 г. увеличението на хърватските туристи е със 17,9 на сто в сравнение със същия месец на миналата година, заяви министър Ангелкова. Тя разясни, че Министерството на туризма работи в сътрудничество с българското Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Само след дни двете ведомства започват серия от консултативни кръгли маси, които ще подпомогнат инвестициите в българските общини.

Форум „Залцбургска среща на върха“ тази година е на тема „Европейските региони и градове 1918-2018-2118“. Събитието води началото си още от 1918 г. и през 2018 г. е част от официалния календар на Австрийското председателство. Основни теми по време на форума са бъдещето на Европа, дигитализацията, енергията и развитието на селските райони и предизвикателствата за регионите и градовете. Участие е него ще вземат председателят на Комитета на регионите Карл-Хайнц Ламберц, Европейският комисар за съседска политика и преговори за разширяване Йоханес Хаан, председателят на Националното събрание на Република Австрия Волфганг Сoботка, членове на австрийското правителство, представители на местните власти, неправителствени организации, политиката и бизнеса от цяла Европа.