министърът на туризма Николина Ангелкова министърът на туризма Николина Ангелкова
Снимка: Министерство на туризмаИзточник: Канал 3

Министър Ангелкова: Трябва да се намери правилното сечение между частният и държавният сектор

Министърът на туризма Николина Ангелкова бе събеседник в предаването „Беновска пита“ по Канал 3 на 22 октомври 2017 г.

„Туризмът не е мъжки ресор. Трудно можем да делим секторите, важно е кой и как си върши работата. Важно е какво постигаме. Работим с коалиционните си партньори добре. Няма къща без огън и дим. Винаги когато се работи се случва така, че трябва да се коментира и решава. Много е трудно да се намери правилно сечение. Балансът на интересите между частният, общинският и държавният бизнес е много труден ако няма разговори. Много е важна масата на която се спори да събере всички заинтересовани страни. Също така трябва да си поставим целта какъв туризъм искаме да предлагаме. Последната година все повече се търсят 4-5 звездни хотели, които са пълни вече за следващото лято“, каза министър Николина Ангелкова.

„Все повече у нас започват да идват платежоспособни туристи. България има нужда да надгради сегашния туризъм, не да изтрива досегашните постижения. Можем да предложим голямо разнообразие на продукти. Залагаме на висок контрол по отношение на продуктите, даже се замисля орган, който да гарантира качеството им. Искаме да направим звено за контрол точно заради това. Тепърва се разработва бюджета за това. Важното е туризмът да си вземе функциите. По отношение на ол инклузива общата тенденция е, че се наблюдава необходимостта за регулация.“, каза още министърът на туризма.

Тя посочи още, че само за летните месеци от юни до август постъпленията са повече от 3,7 млрд. лв., което е с 8 на сто повече в сравнение с този период година по-рано. Относно начина за отчитане на туристите министър Ангелкова уточни, че се спазва стриктно методиката на Евростат и Световната организация по туризъм (СОТ). За турист ние отчитаме чуждестранен посетител, който има поне една нощувка в място за настаняване, заяви още министърът.

Прогнозите за предстоящия зимен сезон също са оптимистични, като се очаква да се отбележи ръст между 5 и 10 на сто, съобщи министър Ангелкова. Тя уточни, че това са първоначални данни на основа на ранните записвания. Общият брой посещения на чуждестранни туристи през миналия зимен сезон 2016/2017 г. е бил 1,476 млн., като ръстът от 19,6% е бил най-високият от влизането ни в ЕС през 2007 г. Очакват се по зимните ни курорти ски и сноуборд да карат граждани от съседните ни държави, както и от Великобритания.

Министърът отново напомни за кампанията „Неочаквана ваканция“, с която се насърчава вътрешния туризъм в крилата на сезона. Тя обясни, че това е инициатива, която се разработва съвместно с бранша и предвижда чрез томбола да бъдат раздадени няколко почивки като награди. В жребия ще могат да се включат всички туристи, които са направили резервация за ваканция в извън активните месеци, уточни още министърът. Участниците ще трябва да представят направената резервация за почивката.

Относно картичките, които изпрати Ангелкова на част от туристите посетили Черноморието ни през това лято, министърът обяви, че ще се проследи каква част от тях ще се върнат у нас догодина.

Цялото интервю с министър Ангелкова може да проследите във видеото: