министър Ангелкова в ефира на Нова телевизия министър Ангелкова в ефира на Нова телевизия
Източник и снимка: Нова телевизия

Министър Ангелкова: Това, което се постигна като споразумение между Борисов и лидерите на съседните страни, е от 1 юни да се отворят границите без карантина

„Това, което се постигна като споразумение между Борисов и лидерите на съседните страни, е от 1 юни да се отворят границите без карантина. Ние предложихме да се пътува с декларация, така че да не се създават допълнителни усложнения. Предложихме и да се пътува не само по бизнес, но и с цел туризъм. Тепърва ще се уточняват детайлите“, обясни министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на „Здравей, България“ по Нова телевизия на 20 май 2020 г.

„Това, което е изключително важно за нас, е вътрешният пазар и ние, българите, да изберем България за своята лятна почивка. На следващо място е регионалният принцип и възможностите за пътуване между съседните на България страни. Водят се интензивни разговори с държави, които са със сходна епидемична обстановка, за да може от 15 юни да се възобновят и чартърните полети“, обяви тя.

Според Ангелкова предимство за страната ни е фактът, че броят на заразените е малък. По този начин България се рекламирала като туристическа дестинация. Относно протестите на превозвачите Ангелкова заяви, че исканията им са обсъдени с министра на транспорта Росен Желязков. Тя увери, че никой няма да бъде изоставен.

„Имаме възможност да удвоим туристите от някои държави, например от Германия“, каза Ангелкова, като отбеляза обаче, че не иска да спекулира с числа.

Страната ни чака с надежда туристи, особено след отварянето на границите със Сърбия и Гърция.

„Чуждестранните туристи трябва да подпишат семпла декларация, с която да декларират, че е наясно с епидемичната обстановка в страната и приемат всички условия. Както и това, че здравната му застраховка или той самият трябва да поеме разходите“, обясни Ангелкова. Тя се надява, че в тази ситуация няма да се спекулира с цените за услугите, а контролът ще бъде безкомпромисен. Ако турист се окаже със симптоми за коронавирус, той ще бъде отделен от другите летовници, но цели хотели няма да бъдат затваряни.

Ангелкова на няколко пъти благодари на Борисов за мерките, които са взети в борбата с коронавируса, защото те помогнали особено на туристическия бранш.

Министърът коментира и породилия се словесен сблъсък между президента и премиера. Тя подчерта, че се работи усилено.

„Изключително важно в тази ситуация е не да стоим отстрани и да говорим, а да работим усилено, както прави премиерът. Важно е не просто да хвърляме числа във въздуха, а в режим на диалог да предлагаме реални мерки“, каза тя.