Министър Ангелкова пред медии във Варна Министър Ангелкова пред медии във Варна
Източники снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова: Статутът на националните курорти е важен, защото те са имиджът на българския туризъм

Националните курорти са имиджът на българския туризъм и изключително много трябва да се внимава как представяме този имидж. Още в края на миналата година започна обсъждането в детайли на статута на националните курорти. Много важно е да се приеме архитектурната визия на курорта, да се обособят различни зони, за да се знае къде какви дейности може да се извършват. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред медии във Варна. За мен е от голямо значение дейностите, които се извършват в курортите да бъдат регламентирани, за да гарантираме качество на туристическия продукт. Всички други еднократни, спорадични прояви водят по-скоро до негативно представяне на нашата страна като туристическа дестинация, коментира министър Ангелкова. Миналата седмица започнаха преговорите за 2018 г. с половината управителен борд на ТУИ – те ни поздравиха за това, че искаме да регулираме националните курорти.

„Нашите проверки са самостоятелни и са свързани с управлението на плажовете. Нямат нищо общо с тези на вицепремиера Симеонов“. Така министър Ангелкова отговори на журналистически въпрос дали инспекциите на туристическата администрация са координирани с действията на вицепремиера. „Навсякъде се правят проверки за спазване на закона, но начините и методите им не бива да вредят на българския туризъм. Инспекциите, които се извършват от Министерството на туризма, са само на плажовете, не и по отношение на хората. И винаги са в светлата част на денонощието. Когато бъдат установени нарушения, се правят предписания, а след това има повторни инспекции и ако изискванията не са изпълнени, следват санкции“, каза министър Ангелкова.

Убедена съм, че създаването на специалния статут на националните курорти трябва да стане в тясно сътрудничество с бранша, защото българският туризъм зависи от съвместната работа с местната власт и туристическия бизнеса, посочи още министър Ангелкова. И допълни, че така ще може страната да се представя като предпочитана туристическа дестинация. С този статут ще се определи как точно ще се извършват инфраструктурните дейности на територията на курорта, както и всичко, свързано с благоустройството в него.

Промените за територията на целия курорт зависи от промяна в Закона за туризма и наредбата, която ще заработи след приемането му, обясни министър Ангелкова.

Това, което зависи от мен, за територията на плажовете обаче ще действа още следващото лято, защото за него не е необходима промяна в закона, затова вече подготвяме и специална визия за временните преместваеми обекти на плажа, посочи министърът.

Тя каза, че най-честите нарушения на плажовете са свързани с липса на спасители, това лято много по-малко нередности забелязваме с поставянето на допълнителни преместваеми обекти. До момента такива сме констатирали на три плажа, но при повторна проверка тези обекти са премахнати.

Тази година обаче се натъкваме на нови нарушения спрямо миналия сезон, посочи министърът. Те са свързани с това, че на плажове, за които има приключила процедура за отдаване под наем, новият стопанин или не иска да подпише договора си, или не е допуснат от предишен наемател. По този начин ивиците остават неохраняеми, като държавата е длъжна да подсигури спасители и почистване, а в същото време на ивицата се извършва търговска дейност, което е недопустимо, коментира министър Ангелкова. Министерството на туризма е сигнализирало кметове и областни управители заведенията да бъдат затворени. Абсурдно е държавата да плаща почистване и водно спасяване, а някой на плажа да извършва нерегламентирано търговска дейност.