Министър Ангелкова портрет министърът на туризма Николина Ангелкова
Снимка: Министерство на туризмаИзточник: Нова телевизия

Министър Ангелкова: Ще има фалити на туроператори, ако ситуацията с коронавируса продължи повече от 3 месеца

„На практика в момента туризмът не функционира. Той е спрял. Няма авиокомпания, която да извършва полети в пълен обем. Но няма как иначе в тази ситуация, защото най-важно е здравето. Това е цел номер 1 – да се овладее пандемията от коронавируса“, заяви в ефира на Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова на 29 март 2020 г.

По думите й, ако тази ситуация продължи повече от 2-3 месеца, ще има фалити на туроператори. „В момента е много трудно да се направят конкретни анализи. Сега работят само хотелите, и то в ограничен капацитет и изхранване чрез кетъринг“, каза още Ангелкова. Тя напомни, че в тази ситуация не само в България туризмът няма как да функционира.

В момента е много трудно да се направят конкретни анализи, застрахова се Ангелкова. Посочи, че очаква до седмица да има позиция на Европейската комисия как да се прилага европейската директива, която е записана и в Закона за туризма. Според нея при отлагане на пътуване туристите имат право да си получат обратно парите до 14 дни. Това се превърна в огромен проблем за туристическите фирми заради това, че са платили авансово настаняване и пътуване при тези предстоящи пътувания, които се отлагат заради пандемията.

Тя препоръча да се приеме предложението за ваучери, които могат да се използват до 24 месеца. Ще се предложи и туроператорите да могат да отложат връщането на парите за неосъществените екскурзии след 13 май.

Ангелкова обяви, че е трудно да се намери баланс в тази ситуация между интересите на туристите и на фирмите и засега се очертава да се даде възможност парите да не се връщат до месец след изтичане на извънредното положение (тоест до 13 май засега – бел. авт.), ако туристите отказват да вземат ваучер. Тя призова туристите да не си взимат парите, с което биха усложнили финансовото положение на бизнеса, но все пак подчерта, че това е техен избор.

Вкарваме се в много омагьосан кръг, обяви тя. Напомни, че ако туроператори фалират, потребителите тогава ще трябва да си търсят парите по съдебен път, а сега могат да получат ваучери за тях.

По думите й за периода декември – февруари има 9,5% ръст на туристите. „2020 г. се очертаваше да бъде една от най-успешните за българския туризъм, но това остава в статистиката, защото никой нямаше как да предвиди тази пандемия“, обясни министърът на туризма.

Ангелкова е на мнение, че ако се започне от юли и август, България би могла да има късен летен сезон.