министърът на финансите на Саудитска Арабия Мохамед Ал Джадаан министърът на финансите на Саудитска Арабия Мохамед Ал Джадаан и министър Ангелкова
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова се срещна в Давос с министъра на финансите на Саудитска Арабия Мохамед Ал Джадаан

Министърът на туризма Николина Ангелкова разговаря с министъра на финансите на Саудитска Арабия Мохамед Ал Джадаан в рамките на Световния икономически форум в Давос. Те обсъдиха възможностите за инвестиции и потвърдиха договореностите, постигнати при визитата в Рияд на българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов. Коментиран бе и напредъкът в сътрудничеството между двете държави.

Над 8,4 млн. чуждестранни туристи са посетили България в периода януари-ноември миналата година, каза министър Ангелкова. Тя уточни, че се отбелязва ръст от 7,3 процента спрямо същия период година по-рано. Приходите от международния туризъм за периода са 6,6 млрд. лева и са нараснали с 9,1 на сто в сравнение с периода януари-ноември 2016 г.

България регистрира един от най-сериозния ръст на БВП в Европа – 3,9% на годишна база за третото тримесечие на 2017 г., отбеляза министърът на туризма. Тя допълни, че министерството работи активно за популяризирането на страната като целогодишна туристическа дестинация. Друга основна цел е привличането на инвеститори в туризма. По тази причина институцията създаде Карта на инвестиционните проекти в сектора, която усилено се промотира пред чуждестранни вложители. В нея влизат над 30 обекта.

На срещата бяха обсъдени възможности за популяризиране на културно-историческото наследство на България и Саудитска Арабия. Двете страни ще обменят опит по отношение на редица маркетингови проекти и реклама в туризма.

През октомври 2016 г. между Република България и Саудитска Арабия бе подписан Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на туризма. Целта на документа е страните да представят потенциалните си възможности за туризъм, да насърчават взаимните инвестиции, да подкрепят съвместни туристически и културни мероприятия и да си сътрудничат активно по инициативи на международни институции като Световната организация по туризъм към ООН.