Министър Ангелкова и министърът на туризма на Гърция Елена Кунтура Министър Ангелкова и министърът на туризма на Гърция Елена Кунтура
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова се срещна с колеги от Индонезия, Гърция и Черна гора

Министърът на туризма Николина Ангелкова разговаря с министъра на туризма на Индонезия Ариеф Яхия, министъра на туризма на Гърция Елена Кунтура и министъра на туризма на Черна гора Павле Радулович на българския щанд на най-голямото туристическо изложение WTM в Лондон на 6 ноември 2017 г.

Министърът на туризма Николина Ангелкова разговаря с Ариеф Яхия, министър на туризма на Индонезия. Срещата се проведе на българския щанд на най-голямото международно изложение за професионалисти в туризма WTM в Лондон. Основен фокус на дискусията бе обменът на опит в инвестиционната сфера и летния туризъм. За първите 9 месеца от началото на годината отчитаме нарастване от над 26% на посетители от Индонезия у нас. Положителни са и данните за 2016 г., през която се наблюдава ръст от 21,3 на сто на туристи от островната държава, съобщи българският министър.

И допълни, че страната ни предлага възможности за различни видове туризъм като културно-исторически, зимен, балнео- и СПА туризъм на базата на над 600 вида минерални източника, гурме, селски, които биха отговорили на предпочитанията и търсенето на индонезийските туристи. С цел популяризиране на азиатската култура у нас през лятото се проведе и първият азиатски фестивал в България. Той се организира от 13 дипломатически мисии, сред които и посолството на Индонезия и в партньорство с Министерството на туризма.

По време на срещата в Лондон двамата министри обсъдиха и възможностите за реализация на инвестиционни проекти. Нарастването на инвестициите в туризма са сред основните приоритети в работата на министерството, обясни министър Ангелкова. Вече е разработена Карта на инвестиционните проекти в туризма, която е достъпна на сайта на ведомството.

Гърция е първи генериращ туристически пазар за България от януари до септември тази година. Страната ни е посетена от близо 900 хил. гърци, като се отчита нарастване от над 10%. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която се срещна с гръцкия си колега Елена Кунтура на българския щанд по време на международното изложение WTM в Лондон. През 2016 г. на посещение у нас са дошли повече от 1 млн. гръцки граждани, което е ръст от 9,7 % спрямо предходната година и така южната ни съседка се подрежда на второ място по брой посещения. Гърция е и водещ пазар за пътувания зад граница на българите, посочи министър Ангелкова. И поясни, че за миналата година тя е посетена от повече от 1,2 млн. българи и се наблюдава увеличение от 15,1 на сто.

По време на срещата министрите Ангелкова и Кунтура обсъдиха различни съвместни инициативи. Дискутирани бяха възможностите за общ туристически продукт или дестинация, която да бъде използвана за промотиране на региона на далечни и перспективни пазари като Китай.

Относно съвместни проекти между Гърция и България в сферата на туризма има разписана програма с хоризонт 2018 г. В нея са застъпени обмен на информация за изложения в двете страни, сътрудничество в зимния, конгресен, религиозен, културно-исторически и други видове туризъм. Документът включва и подкрепа на частния сектор и възможностите за инвестиции и публично-частното партньорство. Договорено е между ресорните министри да се създаде и работна група от експерти, които да работят за взаимодействие между София и Атина в туризма.

България и Черна гора ще изготвят съвместно екшън план за обмен на опит в туризма. Документът ще бъде разписан и се очаква да бъде одобрен от страните през месец март 2018 г. Това стана ясно по време на среща между министъра на туризма Николина Ангелкова и Павле Радулович, министър на туризма на Черна гора. Двамата обсъдиха съвместни инициативи по време на най-голямото международно изложение за професионалисти в туристическата индустрия World Travel Market в Лондон.

Планът за действие ще се изготви от работна група, в която ще вземат участие представители на двете ведомства. Целите ще са базирани на Споразумението за сътрудничество в областта на туризма между България и Черна гора, което бе подписано през юни 2016 г.

Основен акцент в документа е задълбочаването на контактите и развитието на двустранните туристически връзки. Ще бъдат предприети и действия за по-доброто представяне на културно-историческите традиции, както и за улесняване на процедурите за обмен на туристи между България и Черна гора. Страните ще насърчават сътрудничеството в различни области по отношение на обучението на човешките ресурси в туристическия сектор, ще допринасят за взаимното участие в международни изложения, панаири, конференции и семинари, други международни рекламни, информационни и научни туристически събития.

Министърът на туризма на Черна гора заяви готовността на страната си да се запознае с добрите практики, които прилага България в сферата на инвестициите. Министерството на туризма създаде инвестиционна карта, в която влизат около 30 обекта. Целта е тя да бъде промотирана пред чуждестранни инвеститори, за да се насърчат и улеснят вложенията в сектора.

Радулович прояви интерес и към добрите практики, които прилага страната ни по отношение на зимния туризъм. „Сезон 2016/2017 г. беше най-успешен за туризма ни от влизането на България в Европейския съюз. Общият брой посещения на чуждестранни туристи бе 1,476 млн., като се постигна ръст от 19,6%. Очакванията са през предстоящия сезон тези резултати да се запазят, надградят и да постигнем устойчиво развитие“, заяви министър Ангелкова.