Ангелкова министър Ангелкова в ефира на БНТ
Източник и кадър: БНТ

Министър Ангелкова: Решенията за сектор „Туризъм“ се търсят в режим на диалог

„Изключително важно е решенията за подпомагане на сектор „Туризъм“ и сектор „Транспорт“ да се търсят в режим на диалог. На първо място на кръглата маса се обединихме около мерките за заетостта, където нашето предложение за сектор „Туризъм“ е мярката 60:40 да се преобразува в 80:20, и това да стане още следващия месец. Това в момента се координира с Еврокомисията“, съобщи в Сутрешния блок на БНТ на 16 юни 2020 г. министърът на туризма Николина Ангелкова в коментара си кръглата маса с туристически и транспортни браншови организации и за подкрепата на държавата, за да може българският туризъм да се изправи на крака.

„Чартърните полети не се отменят, те се пренасочват. Ние знаехме, че до 15 юни няма как да има такива полети. Границите се отвориха вчера. Така че, чартърните полети са пренасочени за юли, август, септември и октомври. На 25 юни стартират първите полети от Нидерландия, Германия, Полша“, разказа още тя.

Друга мярка е отпускането на 50 млн. лв за наемането на безработни лица, регистрирани в Бюрата по труда. Всеки един работодател ще може да направи своя избор с помощта на държавата, обясни министър Ангелкова.

Много важни са и мерките за гарантиране на ликвидност, допълни министърът, като уточни, че България е сочена за пример по отношение на предприетите мерки. Отделно от това, ние бяхме едни от първите одобрени като безопасна дестинация за пътуване, подчерта Ангелкова.

Тя обаче е категорична, че изключително труден ще бъде рестартът след пандемията, а възстановяването на сектора ще бъде бавно.

„553 са проектните предложения, които са одобрени за сектор „Туризъм“ по линия на схемата за микро и малки предприятия. Предстои тепърва и нова мярка, свързана с финансиране на средните предприятия с грантови схеми от 30 до 100 000 лв., където туризмът отново ще може да се ползва с приоритет“, обясни Ангелкова.

„Винаги сме акцентирали на българите като водещ пазар в сектор „Туризъм“. Затова и стартирахме кампания „Преоткрий България“. Отделно, другата седмица стартираме кампания, която таргетира всички останали държави. Общата цифра на обществената поръчка е около 6-7 милиона лева за реклама по всички таргетирани пазари за една година“, обясни министър Ангелкова.

50 000 лв. е глобата това лято за нарушаване на разпоредбите за цените на плажните съоръжения. 100 000 лв. е глобата за повторно нарушения, категоричен е министърът на туризма.

„В това толкова тежко и трудно лято ние имаме необходимост да предлагаме качествен продукт и да спазваме всички законови разпоредби“, каза още тя.

„Водата на плажовете е чиста. Знаете, че се изградиха изключително много пречиствателни станции. Почти няма местенце без такава и със сигурност работата в тази посока ще продължи“, категорична е Ангелкова.