Ангелкова и кмет на Банско среща на кмета на община Банско Икономов и министъра на туризма Ангелкова в Банско
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова: Решението на Министерски съвет ще подпомогне Банско да се превърне в целогодишна туристическа дестинация

Решението на Министерски съвет ще подпомогне Банско да се превърне в целогодишна туристическа дестинация. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на извънреден брифинг в Банско. В събитието участваха комисарят по регионална политика на ЕК Корина Крецу и кметът на общината Георги Икономов.

Тази възможност е свързана и с една от основните цели в работата на Министерството на туризма – България да е туристическа дестинация за четири сезона, обясни министърът. И коментира, че изграждането на втори кабинков лифт ще даде възможност за по-екологичен транспорт до планината през цялата година.

Кабинетът одобри изменения на съществуващия план за управление на Национален парк „Пирин“ в частта с норми и режими, с което ще се разреши подаване на инвестиционно намерение, заяви министърът. Тя посочи още, че всяко бъдещо искане като изграждане на втори кабинков лифт или съпътстваща инфраструктура, следва да премине всички процедури, като ОВОС и други свързани с действащото европейско и национално законодателство. Това е правилният начин. Искаме успоредно с развитието на туризма да съхраним природата, заяви министър Ангелкова.

От тук насетне всичко е в ръцете на местните хора и най-вече на концесионера, така че Банско да продължи да се развива като туристически център, каза още министърът. И благодари на премиера Бойко Борисов за подкрепата, както и на министъра на околната среда и водите Нено Динов.

„Днешното решение ще позволи на Банско да се развие. А за мен като ресорен еврокомисар е важно регионите да се развиват“, заяви Корина Крецу. Тя допълни, че е от изключително значение да има баланс между развитие и спазване на екологичните правила, както и да се запази природата на Банско, с която той е известен.

Еврокомисарят коментира, че курортът е прекрасна дестинация и в момента има много туристи от Сърбия, Македония, Румъния, Турция, както и посетители от Великобритания, Германия.

Решението касае Банско, но има отношение и към ски туризма, а зад него стоят и всички кметове от област Благоевград, каза Георги Икономов. Той допълни, че всяко инвестиционно намерение ще минава през всички необходими екологични оценки и ще бъде гарантирано спазването на законодателството. И бе категоричен, че няма да се отреже нито едно дърво повече от необходимото.