Ангелкова Албания Н. Пр. Ходжа и министър Ангелкова
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова разговаря с Н. Пр. Доника Ходжа, посланик на Албания в България

Министърът на туризма проведе работна среща с Н. Пр. Доника Ходжа, посланик на Албания в Република България на 9 юли 2019 г. Двете се обединиха около тезата, че предлагането на Балканите като обща туристическа дестинация за привличане на туристи от перспективните азиатски пазари, има сериозен потенциал за развитие и за увеличаване на туристите към двете държави.

Министър Ангелкова посочи, че проектът за Балкански маршрут, предложен от Министерството на туризма по време на председателството ни в Съвета на ЕС, среща сериозна подкрепа и от другите държави в региона. Експертите работят по избора на обекти, които да бъдат включени в общия маршрут. В пилотния вариант на общия маршрут това ще бъдат обекти под егидата на ЮНЕСКО в съответната държава, коментира българският министър. Броят на посещенията на албанци в България е нараснал значително през последните години. За първите 5 месеца на 2019 г. у нас се отчитат близо 15 хил. визити от Албания, посочи министър Ангелкова и допълни, че през миналата година техният брой е бил над 37 хил., с ръст от над 10 на сто.

Тя запозна събеседничката си с резултатите от проведения в края на май Международен инвестиционен форум в Слънчев бряг, на който присъстваха представители на световния туристически, авиационен и финансов бизнес. За нас е важно чрез развитие на конгресния и делови туризъм да разширим крилата на основните зимен и летен сезон, което ще даде възможност богатата материална база в българските национални курорти да се ползва през цялата година за делови форуми, каза министър Ангелкова.

Развитието на туризма е приоритет и за Албания, заяви Н Пр. Доника Ходжа, усилията са насочени към привличане към страната на висококатегорийни хотели. Виждаме сериозен потенциал за сътрудничество с България в туризма, каза посланикът.

На срещата бе обсъдена възможност за организиране на туристически форум в Тирана в края на годината, на който туроператори от двете страни да проведат B2B срещи, а институциите на двете държави, отговарящи за развитието на сектора- Министерството на туризма на България и Министерството на туризма и околната среда на Албания, да обсъдят инициативи за повишаване на туристопотока между двете страни и за общи инициативи, които да засилят интереса към региона на туристи от далечни пазари.