Министерство на туризма
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова проведе разговори с украински туроператори

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе разговори по телефона с мениджъри на водещи украински туроператори и обсъди с тях възможностите за насърчаване притока на туристи от страната им. Това става възможно след заповед на българския министър на здравеопазването Кирил Ананиев, с която от 16 юли се разрешава влизането без задължителна карантина на граждани от още държави на територията на България, между които и Украйна. Министър Ангелкова разговаря с Дмитрий Сероухов, главен изпълнителен директор на JOIN UP, а също и с Олга Алексеенко, изпълнителен директор на LLC „Alph tourist operator“.

Министърът на туризма подчерта, че през последните години Украйна е сред водещите пазари за входящ туризъм на България, и запозна събеседниците си с мерките у нас за безопасност на туристите в условията след световната пандемия. През миналата година в България са реализирани над 471 хил. посещения на украински туристи, което бе 24 на сто ръст спрямо рекордната за отрасъла 2018 г. Кризата от COVID-19 обаче спря пътуванията в глобален мащаб и изправи световния туризъм пред огромни изпитания, каза министър Ангелкова. Тя представи мерките на българското правителство за рестарт на сектора и увери експертите, че в местата за настаняване и заведенията в България се прилагат изключително строги здравно-хигиенни норми, отговарящи на международните стандарти. Страната ни бе една от първите в света, която прие здравните протоколи на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC).

Украинските мениджъри също припомниха добрите двустранни традиции в туризма и изказаха увереност, че много техни сънародници ще предпочетат България като маршрут за пътешествие и отдих заради нейната природа и богата история.

Поради пандемията активният летен сезон у нас започна на 1 юли, работим чрез предлагане на разнообразни туристически продукти като СПА, уелнес, културен туризъм и други за удължаване крилата на сезона. Чрез постоянния диалог с водещи чуждестранни туроператори разчитаме на летен сезон, с който да се продължи възстановяването на отрасъла и да подготвим успешно лято 2021 г., каза министър Ангелкова.

Join UP! Е водещ украински туроператор, основан през 2002 г. Централният офис на компанията се намира в Киев и има международни представителства в Беларус, Молдова, Одеса, Кишинев, Минск и др. Компанията е създала мрежа от 149 франчайз агенции и си сътрудничи с над 8 000 туристически агенции, като общият брой на заетите в Join UP e 360. Туроператорът предлага екскурзии в 49 страни и развива входящия туризъм в Украйна. Компанията е лидер на украинския пазар по брой на изходящите туристи, като предлага около 20 собствени чартърни дестинации.

LLC „Alph tourist operator“ е компания, специализирана в областта на международния туризъм. Тя предлага почивки в богат избор от хотели от различни държави: Черна гора, България, Хърватия, Албания, Египет, Турция, Гърция, Мексико, Доминиканска република, Шри Ланка, Малдиви, Сейшели, Мавриций. Туроператорът предоставя на клиентите си всички необходими документи, билети и подробна информация преди и по време на самото пътуване.