Ангелкова в Москва работна среща в Москва
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова проведе работни срещи в Москва

Български и руски депутати откроиха туризма като един от двигателите на двустранните отношения.

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе в Москва срещи с представители на Съвета на федерацията (CФ) и Групата за сътрудничество с България. Министърът е на официално посещение в руската столица, придружавана от българска парламентарна делегация.

За мен като министър и за българското правителството е важно да осигурим сигурността и спокойствието на всеки турист. Това бяха и основните акценти на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с президента Владимир Путин през миналата година в Москва, заяви министър Ангелкова. Тя подчерта голямото значение на руския пазар за устойчивото развитие на входящия туризъм в България и увери присъстващите, че ведомството полага постоянни усилия за стимулиране на туристическия поток от федерацията.

Ангажиментите да работим за увеличаване на туристопотока ще бъдат изпълнени. Един от акцентите бе и двугодишният план за сектор туризъм, който беше приет на заседанието на работната група през октомври 2018 г. На нея обсъждахме и възможността за обявяване на година на туризма на България в Русия и обратно, а за да насърчим туристопотока към страната ни, ще работим с руските региони, каза министър Ангелкова.

По време на изложението Интурмаркет предвиждаме подписване на меморандум с Асоциацията на регионите в Русия. Водим преговори и финализираме споразумения с Алтайския край. Ще се радваме на Вашето сътрудничество представители от различни региони да посетят България, за да се запознат с културно-историческия туризъм, детския отдих. Има десетки градове в България и Русия, между които са създадени приятелски споразумения и в тази връзка предвиждаме редица инициативи. Разработваме и програма „България – страна на здравето“. За миналата година имаме близо 512 хил. руски туристи, посетили България. През 2018 г. резултатите в сектора са рекордни откакто има статистика у нас – над 9,27 млн. чуждестранни визити за годината и 7,2 млрд. лв. приходи за първите 11 месеца на миналата година.

Водим диалог и провеждаме редовни срещи с туроператори, работещи на пазар България. Министър Ангелкова благодари за подкрепата, която институциите в Русия полагат за насърчаване на двустранните отношения и на туризма в частност. Той е изключително важен икономически сектор за България и има дълги традиции за добрите делови връзки между България и Русия. Работим за надграждане на постигнатите резултати и да формираме високо качество на предлаганите услуги, за да бъдем конкурентна и търсена дестинация, обобщи българският министър на туризма.

Под ръководството на министър Ангелкова се състоя разговор с участие от руска страна на Василий Иконников, ръководител на Групата за сътрудничество между СФ и Народното събрание, Игор Фомин, зам.-председател на СФ по социалната политика и член на групата, Валерий Куликов, член на Комитета на СФ по отбрана и безопасност и член на групата, Елена Попова, член на Комитета на СФ по социална политика, Василий Желнов, началник на отдела за двустранно междупарламентарно сътрудничество на Управлението за международни връзки на СФ, Лилия Никитина, отговорен секретар на Групата за сътрудничество между СФ и Народното събрание.

В работната среща от българска страна участваха зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев, Красимир Велчев, съпредседател на парламентарната група за приятелство България-Русия, депутатите Христо Проданов, Хайри Садъков, Полина Цанкова-Христова. Българските и руските депутати се обединиха около тезата, че постигнатите успехи в сътрудничеството в туризма между двете държави са сериозна основа за добрите делови връзки между двете държави. Те изразиха желанието си да сътрудничат за насърчаване на двустранните отношения в туризма.

„Направихте много за привличането на руски туристи. Показателен е ръстът на приходите. Това безспорно е успех за България“, коментира Игор Фомин.

По-късно българската делегация и министър Ангелкова разговаряха и със зам.-председателя на Съвета на федерацията Иляс Умаханов. В срещата се включи и Игор Чернишенко, член на Комитета на СФ по федеративно устройство, регионална политика, местно самоуправление и въпросите на Севера. От българска страна втората среща бе водена от зам.-председателя на Народното събрание Явор Нотев.

Иляс Умаханов изрази задоволство от усилията, които Министерството на туризма полага да популяризира дестинация България сред руските туристи.

Явор Нотев съобщи, че в делегацията присъстват представители на всички парламентарни групи в българския парламент и че този избор на членове не е случаен. Важно е, че икономическите теми стоят на вниманието на България и Русия, в туризма голяма част от постигнатото се дължи според него на доброто ръководство от страна на Министерството на туризма и лично на приноса на министър Ангелкова.

Министър Ангелкова разговаря в Москва със зам.-министъра на икономическото развитие на Русия Сергей Галкин. На срещата министър Ангелкова заяви, че Русия е сред най-важните пазари за българския туризъм и Министерството на туризма полага последователни усилия за гарантиране на най-добрите условия за туристите и туроператорите от федерацията.

Министър Ангелкова благодари за доверието към България като дестинация. Ние по традиция се радваме на интереса на руските туристи и ще разчитам на Вашата подкрепа, за да увеличим техния брой, поясни тя.

Друго важно направление в съвместното ни партньорство е въвеждането на редица облекчения в процедурите за издаване на визи за руски туристи, стана ясно от думите на министър Ангелкова. Промените обхванаха различни категории потребители – деца, хора с увреждания, собственици на имоти, лица, които са пребивавали предишни години, и др. За обезпечаване дейността на консулските служби на територията на Русия Министерството на туризма подпомага откриването на изнесени визови центрове. Вече активно работи и българското консулство в Екатеринбург. Визи се издават в 21 изнесени центъра в Руската федерация, като процедурите са ускорени максимално. От 1 февруари 2019 г. заявления за издаване на български визи могат да се подават в 59 града на територията на цяла Русия. Предвижда се таксата да бъде намалена, което също се надяваме да подпомогне интереса на руските туристи към България, заяви министър Ангелкова.

Тя открои и ролята на модерните технологии в цялостната политика на ведомството да се предлагат бързи и висококачествени услуги на туристите. Тази година сме се фокусирали върху дигитализацията в сектора и ми се иска в тази връзка да начертаем конкретни инициативи, поясни министърът. Услугите, предоставяни от министерството, могат да се ползват изцяло електронно 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. За руските туристи работи и специален телефон, на който отговаря служител от министерството. Традиционно руските туристи се интересуват от летните курорти на България, но съвместно можем да развием и културно историческия туризъм, балнео- и СПА, посещения на повече детски групи и др., каза министър Ангелкова.

„Ще работим максимално за още по-ползотворно сътрудничество с България“, заяви зам.-министър Галкин. Той поздрави екипа на министерството за постигнатите рекордни резултати и подчерта, че България е привлекателна дестинация за руските граждани. Зам.-министърът приветства усилията на туристическата администрация да въвежда дигиталната трансформация в сектора. Руското министерство на икономическото развитие също насърчава ускореното прилагане на IT практики и иновации в туризма. То подготвя нова стратегия за развитието на туризма, която ще е готова през втората част на годината.

На срещата бе съобщено, че се планира двустранен икономически форум в туризма съвместно с Търговското представителство на Руската федерация в България през април тази година. Той ще се състои във Велико Търново в рамките на Международното изложение за културен туризъм. Министър Ангелкова покани зам.-министър Галкин да посети бизнес събитието.

С Вашето партньорство ще реализираме потенциала на българския туризъм, заяви министър Анкелкова на среща с руски туроператори на 6 февруари. Уверявам Ви, че Министерството на туризма, както и цялото правителство, оценяват важността на отрасъла като хоризонтален и зависещ от усилията на много хора от различни браншове. За нас е изключително важно да гарантираме сигурността и безопасността на руските туристи, увери министър Ангелкова. Тя посочи, че за руските потребители все по-важни са не само летните и морските почивки, но и културно-историческият и спортният туризъм. Продължаваме и усилията за съвместни програми за детския отдих, който сме поставили на високо място в нашата рекламна и маркетингова политика. Популяризираме и отличните възможности на страната ни за здравен туризъм. Всичко това прави туристическия продукт, който предлагаме, много добър, каза министър Ангелкова.

За нас е също много важна и връзката с регионите, акцентира министър Ангелкова. Със сигурност от изключително значение са и възможностите за транспортен достъп до България. Благодаря на вицепремиера и министър на външните работи на България Екатерина Захариева за това, че се финализираха преговорите и от февруари ще има 59 изнесени визови центъра в Русия, където ще могат да се подават документи за пътуване до България. Надявам се това да подпомогне Вашите усилия, обърна се министърът към туроператорите. Тя благодари и на народните представители, които я придружават в тази визита, защото подкрепата на Народното събрание насърчава съществено устойчивото развитие на сектора.

Министър Ангелкова проведе в Москва и работна среща с първия зам.-председател на руската Държавна Дума Иван Мелников. В разговора участваха и представителите на българската парламентарна делегация, придружаваща министър Ангелкова в официалната й визита в руската столица.

Министър Ангелкова благодари на първия зам.-председател на долната камара на Федералното събрание на Русия за подкрепата на руските партньори в развитието на активни двустранни отношения в туризма. Ще се радвам с общи усилия взаимно да увеличаваме интереса на руските и българските туристи към нашите държави, каза тя.

Българският министър увери домакините си, че сигурността и безопасността на руските туристи са изключително важни в политиката за насърчаване на туристопотока. Вчера имахме възможност да проведем срещи в Съвета на федерацията и Министерството на икономическото развитие и искам пред Вас също да изтъкна, че сред нашите основни цели е работата с руските региони, подчерта министър Ангелкова. Освен към популяризиране на възможностите за летни почивки рекламната кампания на министерството на пазар Русия е фокусирана също към културно-историческия, балнео- и СПА, оздравителния туризъм.

Важен акцент в нея са още детският отдих и детските лагери, които познаваме от ранна възраст, стана ясно от думите й. В сътрудничество с Вашето образователно министерство разработваме наредба, за да отговорим на изискванията на руския пазар в тази сфера. Разчитаме на Вашата подкрепа и занапред, за да можем за промотираме България като водещо и конкурентно място за почивка за руските туристи, заяви министър Ангелкова.

Нашите съграждани обичат да почиват в България, увери Иван Мелников и подчерта, че руската страна е настроена да развиваме и занапред нашите взаимоотношения. Според него те са много близки по дух и имат добри традиции. Искаме съвместно да насърчаваме круизния туризъм и да работим така, че да имаме добра транспортна свързаност, подчерта първият зам.-председател на Държавната Дума.