Министър Ангелкова и Кристиан Баран, главен изпълнителен директор на Хотрек Министър Ангелкова и Кристиан Баран, главен изпълнителен директор на Хотрек
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова проведе работни срещи на международна конфереция в Белград

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работни срещи по време на конференцията „Устойчиво развитие на туризма в Дунавския регион: Нови перспективи“, която се проведе в Белград в дните 29-30 юни 2017 г.

Ангелкова обсъди с генералния секретар на СОТ Талеб Рифай актуални теми от двустранното сътрудничество и перспективите за участие на България в събития на организацията. Предвижда се в края на месец май 2018 г. да бъде организирана международна конференция в София на тема туризъм и енергетика, на която ще бъдат поканени представители на Европейската комисия и Талеб Рифай, съобщи министър Ангелкова. Конференцията ще се проведе в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Талеб Рифай поздрави министър Ангелкова за добрата организация на първия Международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм под егидата на СОТ, който се състоя в края на 2016 г. Двамата дискутираха възможността конференцията да стане традиционна и България да бъде домакин на всеки 2 години.

Ангелкова изтъкна, че страната ни инициира да се създаде съвместна пощенска марка със СОТ, посветена на голямата международна инициатива през 2017-а. Очаква се марката да бъде валидирана в рамките на 22-рата сесия на Генералната асамблея на СОТ в китайския град Ченду през септември тази година.

България е подала също кандидатурата си за председател и вицепредседател на Регионалната комисия „Европа“ на СОТ, за което организацията е уведомила останалите членове. Решението вероятно ще бъде взето по време на сесията в Китай. Също там ще бъде представена за одобрение от страните членки и Конвенцията на етиката в туризма на СОТ. Министерството на туризма участва в работната група за създаването на документа, който ще се придържа към принципите, заложени в Глобалния кодекс на етиката в туризма на световната организация.

Министърът на туризма се срещна също с главния изпълнителен директор на Европейската хотелиерска асоциация (Хотрек) Кристиан Баран.

Николина Ангелкова подчерта, че министерството полага целенасочени усилия за промотиране на България като целогодишна дестинация и привличане на по-висок клас туристи. Съвместно с бизнеса се предприемат комплексни мерки за устойчиво развитие на сектора и повишаване качеството на туристическите услуги.

Убедени сме, че законодателните промени, които инициирахме, ще намалят административната тежест за бизнеса – например с идеята да отпадне прекатегоризацията на местата за настаняване и заведенията за хранене, като част от документите им ще се събират служебно, коментира българският министър. Ангелкова съобщи още, че се обсъжда и възможността категоризацията на местата за настаняване да бъде комплексна, а не да се категоризират всеки отделен обект в тях.

Ангелкова информира също, че се работи и по създаването на туристически инспекторат към институцията, което ще завиши качествения контрол. Ще се въведе и институт по отнемане на звезди за категоризиране при констатирани несъответствия и задължителна проверка на място на всеки три години за това как се спазват нормативите за туристическа дейност.

Перспективите пред двустранното сътрудничество в туризма Ангелкова обсъди с и нейния сръбски колега с ресор търговия, туризъм и телекомуникации Расим Ляич, който е и заместник министър-председател. Това е първата официална среща на Ляич след преизбирането му на поста.

Министър Ангелкова подчерта, че сръбските туристи са сред най-многобройните чуждестранни граждани, посещаващи традиционно страната ни. През рекордната за българския туризъм 2016 г. те са били близо 375 хил., което е 8% ръст спрямо 2015 г. Тенденцията за нарастване на двустранния туристопоток е устойчива, но има все още неизползван потенциал, подчерта тя.

Ще бъде подписано споразумение между Министерството на туризма на България и Министерството на търговията, туризма и телекомуникациите на Сърбия за сътрудничество в областта на туризма. Също така през септември или октомври тази година ще бъде организирано туристическо представяне на България в Сърбия и на Сърбия – в България, стана ясно по време на разговора.

България и Сърбия обръщат сериозно внимание и върху промотирането си като обща дестинация за далечните пазари, бе съобщено на срещата. За ускоряването на процеса ще допринесе създаването на съвместни продукти, маршрути и маркетинг за потребителите на туристически услуги от Китай, Индия, Япония, Южна Корея и други страни, като безспорен плюс в това отношение е директната самолетна връзка между София и Белград.