Душан Щраух, посланик на Чешката република, и министърът на туризма Николина Ангелкова Душан Щраух, посланик на Чешката република, и министърът на туризма Николина Ангелкова
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова проведе работна среща с посланика на Чешката република в България

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с Н. Пр. Душан Щраух, посланик на Чешката република в Република България, на 8 декември 2017 г.

Министърът представи пред дипломата приоритетните събития за туризма през 2018 г. Чешкият министър на регионалното развитие, в чийто ресор е туризмът, ще бъде поканен за участие в срещата на високо ниво от „Клас А” на министрите на туризма, която ще се организира през февруари и е част от основните събития за Българското председателство на Съвета на ЕС, каза министър Николина Ангелкова. И допълни, че очаква чешкия си колега и за втория конгрес на древните цивилизации, който ще се проведе през ноември 2018 г. За модератор е поканен звездата на CNN Ричард Куест и е с медийната подкрепа на CNN и National Geographic.

Предстои да бъде подписан протокол за разширяване на сътрудничеството в областта на туризма между България и Чехия.

Министър Ангелкова представи пред Н. Пр. Душан Щраух и други ключови събития, които са в календара на ведомството за следващата година. Гостът изрази силен интерес и адмирации по повод планирания туристически форум България-Китай на високо ниво, който ще се проведе в Пекин през пролетта на 2018 г. с подкрепата на Китайската народна република. Предвижда се на него да присъстват и представители на Европейската комисия.

Работим и по комуникационна кампания, специално насочена за пазар Чехия. Предвиждаме и организация на експедиентски турове у нас, на които ще бъдат поканени туроператори от Чехия, представители на бизнеса в сектора и журналисти, каза министър Ангелкова.

Н. Пр. Душан Щраух благодари за сътрудничеството и пое ангажимент веднага да информира с писмо за мащабните събития, които Министерството на туризма подготвя.

Чехия е сред водещите туристически пазари както за пристигащи в страната гости, така и за българи, които пътуват извън граница. За периода януари-октомври 2017 г. чешките посетители у нас са повече от 186 хил. и се нареждат на 13-о място сред водещите пазари, каза министър Ангелкова. През миналата година посещенията на туристи от Чехия надвишават 209 хил., като се отчита ръст от 37,9 на сто спрямо предходната година. Българите, посетили Чехия за 10-те месеца на 2017 г., са близо 83 хил. и нарастват с 11,9%. За 2016 г. пътуванията от страната към централноевропейската държава са около 87 хил., като са се увеличили с 33 на сто.