министър Бектеши и министър Ангелкова
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова проведе работна среща с министъра на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с министъра на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши на 1 октомври 2019 г. Двамата обсъдиха възможни инициативи, които да допринесат за активизиране на двустранния туристически обмен.

Обсъждаме подписване на меморандум за сътрудничество в областта на туризма, както и възможностите за разработване на общи маршрути за далечни пазари, посочи министър Ангелкова. Тя допълни, че това ще допринесе за привличане на повече посетители в нашия регион от Азия и Америка и ще повлияе положително на засилването на интереса към Балканите. Традиционно гостите, които идват от далечни страни избират да разгледат 2 или 3 страни в дадени региони, уточни още министърът на туризма.

Република Северна Македония е сред водещите страни за входящ туризъм у нас. За периода януари-август 2019 г., съседната ни държава заема 7-ма позиция сред топ дестинациите, от които идват най-много гости в България. През 8-те месеца на тази година посещенията на граждани от Република Северна Македония у нас са повече от 376 хиляди.

Министър Крешник Бектеши подкрепи идеята за подписване на меморандум и развитие на общи маршрути за туризъм. Той посочи още, че в последните години има значителен ръст на чуждестранните туристи в Република Северна Македония, но в тази област все още има неоползотворен потенциал за развитие.

Двамата министри изразиха готовност за провеждане на бизнес форум, където освен туроператори и туристически сдружения от двете държави, да участват компании, които работят на далечните туристически пазари, както и представители на местната власт от двете страни.

Важно е да бъдат представени всички продукти, които нашите страни могат да предложат на чуждестранните туристи, отбеляза още министър Ангелкова. В този контекст тя постави акцент върху възможностите, които България има в областта на летния и зимен туризъм, културно-историческия туризъм, балнео, винен и кулинарен туризъм.