Министър Ангелкова проведе работна среща с кметове от Област Бургас Министър Ангелкова на работна среща с кметове от Област Бургас
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова проведе работна среща с кметове от Област Бургас за управлението на морските плажове

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе на 11 август 2017 г. работна среща в Бургас с кметове от областта. Целта бе да се очертаят правомощията и на местната, и на централната власт и с общи усилия да се създадат условия за още по-успешно управление на морските плажове, така че лято 2017 г. да приключи с рекордни резултати и да се подготви безпроблемен сезон 2018 г. Прогнозите за тази година са изключително окуражаващи. Реално е да се постигне 7-10% ръст на чуждестранните туристи на годишна база в сравнение с 2016 г., която бе годината с най-високи резултати, откакто има официална статистика в България. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на дискусията, организирана по нейна покана.

В срещата участваха Димитър Николов, кмет на Община Бургас, Димитър Германов, кмет на Община Приморско, Георги Лапчев, кмет на Община Царево, Христо Янев, кмет на Обзор, Добри Добрев, кмет на Черноморец, Иван Георгиев, кмет на Ахелой, Бистра Димова, кмет на Варвара, Кунчо Гайдов, зам.-кмет на Поморие. На дискусията бяха и Валентин Йовев, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, и ст. комисар Калоян Калоянов, директор на ОДМВР Бургас.

Министър Ангелкова посочи, че основната част от сигналите, които министерството получава, са за липса на достъп до морски плажове, както и за неудовлетворение от чистотата на някои неохраняеми ивици. Тези проблеми се установяват и при непрекъснатите проверки от туристическата администрация на морските плажове.

В момента до някои от тях се преминава през частни имоти, създават се предпоставки и за частни плажове, което е абсолютно недопустимо, категорична бе министър Ангелкова. Знаем, че това е свързано с приемането на общи устройствени планове, добави тя. И посочи, че ще се обсъдят възможности с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков за норми, които да опростят процедурите, защото жалбите бавят много приемането на тези планове.

Според Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) премахването на незаконните преместваеми обекти от ивиците е задължение на кметовете. Това, което установяваме на места, е липса на желание да се извършват тези действия, коментира министърът.

Тя информира, че с промени в законодателството ще бъде въведено задължение на общината до 30 дни да издаде разрешение за поставяне на преместваем обект. Тези 30 дни ще важат след получаване на одобрената схема за плажа от министъра на туризма. „Както министерството има срок от 30 дни да издаде тази схема, така е редно и кметовете да имат срок“, коментира министърът.

Сред проблемите, откроени по време на работната среща, бе и този, свързан с чистотата на ивиците, за които няма избран стопанин. Според законодателството в тези случаи поддържането на чистотата е ангажимент на общините, каза Ангелкова. И допълни, че тези дейности би трябвало да се финансират от концесионните такси и наеми, които постъпват в бюджета на месната власт и са в размер на 50%. С промени в ЗУЧК се предвижда да се включи задължението кметовете да ни информират за какво се изразходват тези средства, заяви министърът.

Стартираме промените на специализираните карти на дюните заедно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Те ще покажат кое е дюна и кое не е, а по закон те са защитени природни обекти и върху тях не може да се извършва никаква дейност.

С промените в ЗУЧК смятам, че трябва да има правила къде и при какви условия може да се къмпингува. Такива са очакванията и на местните хора, каза министърът. И добави, че в същото време ще се обсъди по-облекчен режим за изграждане на къмпинги, за да може тези, които желаят да практикуват този вид туризъм, да го правят, и то с осигурени основни санитарно-хигиенни условия за това.