министър Ангелкова и г-н Павлов
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова проведе работна среща с Александр Павлов, председател на УС на Alexandria Group

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с Александр Павлов, председател на УС на Alexandria Group, който пристигна в България. Двамата обсъдиха възстановяването на туристическия сектор след кризата от COVID-19 и осъществяването на чартърни полети от Чехия към България.

Чехия е изключително важен партньор за туристическия ни сектор и именно поради тази причина стартирахме интегрирана комуникационна кампания на пазар Чехия чрез използване на различни канали, като кампанията ще продължи и през 2021 г., заяви министър Ангелкова. Тя изтъкна, че активният летен сезон вече стартира на 1 юли при стриктно спазване на всички необходими здравни изисквания и чешките туристи могат да се възползват от всички възможности за почивка и ваканция, които предлага нашата страна. Министърът припомни и, че от 20 юни на територията на България за туристически цели и без да преминат през 14-дневна карантина могат да влизат през всички гранични контролно-пропускателни пунктове граждани, пристигащи от 35 държави, включително и Чехия.

За да гарантираме безопасното протичане на сезона, Министерството на туризма разработи указания за местата за настаняване и заведенията за хранене в съответствие с препоръките на Световната здравна организация и съгласувано с Министерството на здравеопазването. Тези предимства на нашата страна изтъкна министър Ангелкова по време на разговора.

Пред събеседника си министърът акцентира и върху печата за безопасност и хигиена Safe Travels stamp, който страната ни получи, приемайки здравните и хигиенни протоколи на Световния съвет за пътувания и туризъм WTTC. Тази инициатива дава възможност в световен мащаб да се идентифицират дестинациите със засилени стандарти за безопасно пътуване.

От своя страна г-н Павлов съобщи, че гражданите на Чехия проявяват интерес към дестинация България, като освен към летни почивки се интересуват и от условията за други видове туризъм. Той уточни още, че сигурността, която предлага България в тези времена оказва голямо влияние при избора на почивка от чуждестранните туристи и допълни, че туроператорът предвижда увеличение на чартърните полети до България през 2020 година.

CK ALEXANDRIA е основана през 1993 г. и една от най-големите туристически агенции на чешкия пазар. Тя е и най-големият туроператор в Чехия за дестинацията на България. Александрия Груп е собственик на хотел Белведере в Приморско, хотел Мерлин в Лозенец и Хермес Хотел и Апартаментен комплекс в Царево. Компанията предлага почивки и в Турция, Испания, Египет, Хърватия, Италия. Предоставят чартърни полети предимно в сътрудничество със Smart Wings, но също така си сътрудничат с Emirates, Lufthansa, Condor.