Ангелкова парк министър Ангелкова
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова: Предлагаме законови промени за безплатни или на по-ниски цени плажни принадлежности, до 12 месеца срок за връщане на суми от туроператорите при неосъществено пътуване, удължаване с 1 г. на удостоверенията за категоризация

Предлагаме правна възможност стопаните на плажове да ги направят по-достъпни и сигурни в кризата. Бизнесът ще може до 100% да не плаща концесионната такса или наема, но само и единствено ако предложат безплатни плажни принадлежности. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова след заседание на парламентарната Комисия по правни въпроси на 7 май, която обсъди законопроекта за изменение на Закона за здравето, внесен от Министерския съвет. Той предвижда мерки по този и други нормативни текстове за справяне с последиците от заразата с COVID-19 след отпадане на извънредното положение.

Министър Ангелкова съобщи, че ведомството е предложило промени в две посоки – едните са свързани със Закона за туризма, а другите – със Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Тя благодари на премиера Борисов, Националния оперативен щаб, министър Ананиев, народните представители и коалиционните партньори от НФСБ и ВМРО за това, че всички мислят как ефективно да се насърчи туристическият отрасъл в кризата, предизвикана от глобалната пандемия.

Тези от стопаните на плажовете, които искат намаление с 20 или 50% на концесионната такса, трябва реципрочно да понижат и цените на чадърите и шезлонгите съответно поне с 20 и 50%, каза министър Ангелкова и добави, че се надява промените да бъдат приети в закона и после отразени в анекси към съответните договори. Министърът поясни също, че капацитетът на плажовете по отношение на заетата зона задължително ще трябва да бъде по-малък, за да се спазват здравните изисквания.

Що се отнася до промените по отношение Закона за туризма, сме предложили срокът за възстановяване от туроператорите на сумите на туристите заради неосъществени при кризата ваканции и почивки да бъде удължен на 12 месеца. Това е един от най-сериозните дебати, включително на ниво ЕС, и очакваме в близката седмица Европейската комисия да даде указания за прилагане на директивата за пакетните пътувания при новите условия. По отношение изтичащите срокове за категоризации на местата за настаняване и хранене министърът увери, че е поискано удължаване на удостоверенията с една година. В момента няма как да се проверяват хотели, които не работят, а проверката на място е задължително условие за категоризацията.

От 13 май, след приключване на извънредното положение, автоматично ще отпадне и моята заповед за забрана на пътуванията с цел туризъм, информира министър Ангелкова. С възможността за работа на заведенията с открити площи, вече пълноценно ще могат да работят и места за настаняване – основно къщи за гости и малки хотели, но при положение че стриктно отговарят на изискванията за ограничаване разпространението на коронавируса. Те са според предписанията на специализираните органи за съответните зони и части в обектите, за да няма струпване на хора и да се спазва дистанция. До края на седмицата ще получим одобрени и правилата за работата на тези места, съобщи още тя. Ведомството си партнира активно и с потребителските организации, за да бъдат защитени максимално правата на клиентите на туристическите услуги.

Министърът съобщи плановете за старт на активния летен сезон от 1 юли, но с много условности и според възможностите за пътуване. Искаме да дадем възможност на сектора да се подготви, за да не се прави това в последния момент. От 1 юни плажовете ще бъдат готови, както е по закон, посочи още министърът на туризма.

Министерството поставя тази година силен акцент върху вътрешния туризъм, за да се насърчи секторът за по-бързо излизане от затрудненията.

За големите туроператори България попада в групата на нискорисковите дестинации, която се справя много добре с последиците от заразата и взе навреме адекватни мерки за изолация. Водим разговори с Полша, Германия, Чехия, Румъния, Гърция, Украйна, Израел, Молдова, Сърбия, Република Северна Македония, Турция и други държави, които са проявили интерес към България като лятна дестинация. Туроператорите, с които най-активно работим на пазар Германия например, са планирали да стартират чартъри от 14 юни и нямаме отказани резервации. В непрекъснат диалог сме и със съседните държави, чиито туристи ползват предимно автомобилен транспорт. На тях също разчитаме за по-бързото възстановяване на сектора, подчерта министър Ангелкова и благодари на вицепремиера Екатерина Захариева за съдействието при осъществяване на двустранните контакти с редица държави, които са важни пазари за българския туризъм.