Министър Ангелкова портрет министър Николина Ангелкова
Снимка: Министерство на туризмаИзточник: БНТ

Министър Ангелкова: Предлагаме изключително добро качество на туристическия продукт

„Европредседателството стартира изключително успешно с един изключително силен старт“, каза министърът на туризма Николина Ангелкова в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ на 21 януари 2018 г.

Министърът е на мнение, че ще оправдаем големите очаквания към нас, защото са заложени изключително важни приоритети, подкрепяни от всички лидери на ЕС. Продължават досиетата с Естония в областта на туризма. Заложена е среща на високо ниво на министрите на туризма на 13 февруари, както и няколко конференции. Направена е и неформална програма, която да покаже красотата на България на международните гости.

Николина Ангелкова: „Туризмът все повече се поставя нависоко в европейския дебат. Това няма как да е по друг начин, защото туризмът генерира изключително голяма част от европейския вътрешен продукт.
Целта е да станем целогодишна туристическа дестинация. Създадени са различни видове дестинации – осемте културно-исторически дестинации, които в момента се надграждат с вино и гурме, 12-те маршрута, които са начертани, стартира разработването на балнео и СПА маршрути.“

Подготовката за Лято 2018 година е започнала още през юни 2017 година. Към момента всички 5-звездни хотели почти са на 90% резервирани. Вече има заявки за полетите за 2018 г., които са с около 15% повече от 2017 г. Най-много туристи лятото имаме от Германия.

Предстоят и вторите промени в закона за туризма. Първите са свързани с това да се транспонира директивата за европейските туристически пътувания и намаляване на административната тежест. Очаква се да отпадната повече от 19 документа, които се изискват по различните режими. Направен е пълен преглед на системата. Има повече от 3310 туроператори и турагенти. Започната е процедура по заличаването на 118 туроператори, които нямат представена валидна застраховка.

Николина Ангелкова: „Туризмът губи за това, че няма съоръжения не само на Пирин и в Банско, а и в Рила, в Стара планина има изключително много малки курорти, които тпрябва да бъдат развивани, за да се даде шанс на тези региони също да се развиват, за това да привличат повече гости, за това да привличат повече инвестиции. Изключително важно е да се създаде възможност всички наши курорти да бъдат развивани. От тази гледна точка лифтовете са най-зеленият вид транспорт.“