Ангелкова министър Ангелкова пред World Travel & Tourism Council в Лондон
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова пред World Travel & Tourism Council в Лондон: Наш фокус са дигитализацията, иновациите и реализацията на младите хора в страната

Сред водещите акценти в нашата работа е ускореното въвеждане на дигитализацията и иновациите в туризма, както и успешната реализация на младите хора в страната. Само така можем да предлагаме конкурентен и висококачествен продукт. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в Лондон, която бе панелист на международния форум на World Travel & Tourism Council, посветен на предизвикателствата пред съвременния туризъм. Конференцията се състоя в рамките на международното туристическо изложение WTM.

Министър Ангелкова припомни, че резултатите в отрасъла след създаването на българското Министерство на туризма като самостоятелна институция са показателни: ръстът на туристическите посещения на чужденци за периода януари-септември 2018 г. е 31% спрямо същия период три години по-рано. Рекламираме освен традиционните летен и зимен туризъм също и много специализирани видове услуги – балнео- и СПА, културно-исторически турове, гурме, винен, голф, ловен, приключенски, еко-, селски, фестивален туризъм и пр.

Много е важно да знаем какво искат да видят в страната ни нашите гости и това определя фокусите в рекламната и маркетинговата ни политика. Това е невъзможно без правилната комуникация с хората. Нашата позиция е публична и ние работим за тях, затова всяка обратна връзка е особено важна. Туризмът има досег с много сектори и затова усилията на бизнеса трябва да са обединени за постигане на добри резултати по хоризонталната верига. Ето защо обръщаме голямо внимание върху подготовката на кадрите, които са лицето на туризма пред нашите чуждестранни посетители, подчерта министър Ангелкова.

Тя припомни, че кадровият въпрос е сред най-актуалните за преодоляване в страната, включително в туризма. За целта е създаден специализиран междуведомствен съвет, който търси решения на казуса в партньорство между държавата, бизнеса и неправителствения сектор. Работим много със студентите и младите хора, които избират тази професия, за да се чувстват добре в нея и да ги задържим в родината им.