министър Ангелкова в студиото на Дарик радио
Източник и снимка: Дарик радио

Министър Ангелкова пред Дарик: Благодаря на всички в туризма, които работят отговорно въпреки тежката ситуация

Туризмът е в безпрецедентна криза каза министър Ангелкова пред слушателите на Дарик радио и допълни, че една от антикризисните мерки е да се издават ваучери, които да важат 24 месеца, и по този начин да се подппомогне туризма.

Спират да текат сроковете за въстановяване на парите за платена екскурзия и почивка, посочи тя.

Обмисля се и варианта, и след края на извънредното положение, туроператорите да не връщат парите, а да издават ваучери, които да се ползват от клиентите до 24 месеца.

3650 туропературски фирми са регистрирани в страната, около 16 хиляди са заявените екскурзии до юни, според туроператорите.

На трети март е проведен разговор с колегите от ЕС за мерките в тази област. Обсъден е и въпросът за държавната помощ в сектора.

Николина Ангелкова посочи, че авиационният транспорт също е в много тежко състояние.

Министърът на туризма разказа за намеренията на правителството да се координират соициално-икономическите мерки за подпомагането на бизнеса и да се намери баланс.

За нас е важно да стимулираме вътрешния туризъм, защото това ще е най-бързия начин, да се задвижи отново туристическата индустрия в страната, посочи министър Ангелкова.

Все още не са спрени резервацията за юли и август, но са спрени плащанията. Не е ясно дали ще има летен сезон, кога ще започне, посочи още тя.

690 са чуждестранните граждани, които сега нощуват в хотелите. 14 английски туристи все още са в Банско, но вероятно днес ще бъдат извозени и ще напуснат страната.

Зимният сезон приключи по-рано, но имахме добри показатели за декември и януари, каза министър Ангелкова.

Чуйте всички теми в разговора: