Министър Ангелкова пред 22-рата Генерална асамблея на СОТ Министър Ангелкова пред 22-рата Генерална асамблея на СОТ
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова пред 22-рата Генерална асамблея на СОТ: Българското правителство работи активно за устойчивото развитие на туризма

Туризмът е изключително важен сектор за икономиката на България и нашето правителство работи много активно за устойчивото му развитие. Туристическата индустрия формира около 13% от брутния вътрешен продукт на страната и през 2016 г. посрещнахме над 8 млн. чуждестранни туристи, което е близо 17% повече от предходната година. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред пленарната сесия на 22-рата Генерална асамблея на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН на 14 септември 2017 г., която се провежда в китайския град Чънду.

Устойчивият туризъм играе изключителна роля за развитието на устойчива икономика и нашата основна цел е превръщането на България в атрактивна целогодишна дестинация, посочи още Николина Ангелкова. Тя подчерта още, че българското правителство създава много добри условия за привличане на повече инвестиции към сектора и насърчава партньорствата, които стимулират развитието на туристическата индустрия в защитена околна среда.

Нашият стремеж е да улесняваме процедурите, които привличат повече инвестиции в масовия зимен и летен туризъм, но и в специализираните видове – балнео- и СПА, културно-исторически, голф и др., стана ясно от думите на министъра. България има дълга история, от която е наследила многобройни архитектурни паметници, които я правят все по-атрактивен маршрут в региона, каза още министър Ангелкова.

Тя благодари на китайските домакини за перфектната организация на мащабния форум и акцентира върху важността на сътрудничеството с международните организации в туризма, особено със СОТ. Министърът благодари специално на генералния секретар на организацията Табел Рифай, който има неоценим принос за двустранните отношения, и увери присъстващите, че българското правителство ще продължи да насочва вниманието си към туризма като важна точка от дневния му ред. Ще работим още по-усилено за промотирането на страната като все по-конкурентна дестинация, заключи тя.

Министър Ангелкова представи и българската марка, посветена на международната година на туризма, пред участниците в 22-рата Генерална асамблея на СОТ.

Горда съм да ви представя последното начинание на България- пощенско филателно издание, посветено на инициативата „2017- Международна година на устойчивия туризъм за развитие“. Принципите на инициативата ни вдъхновиха да създадем клеймото и мисля, че това е добър начин за се съхранят ценностите на кампанията, дори и след края на тази година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при презентирането на българската пощенска марка по време на 22-рата Генерална асамблея на Световната организация по туризъм (СОТ) в Китай. По време на събитието всеки от участниците получи като подарък брошура, включваща пощенски плик и блок-марка със специално послание от министър Ангелкова.

Бих искала да изразя нашата благодарност към г-н Талеб Рифай, генерален секретар на СОТ за подкрепата му на нашата инициатива, заяви още министърът. По думите й именно общите усилия на ведомството и СОТ позволиха днес да бъде представена нашата марка. Филателното издание изобразява два от най-емблематичните културни артефакти, датиращи от различни исторически епохи -Рилския манастир и Тракийска казанлъшка гробница. Освен това те са и част от списъка с недвижимо културно наследство на ЮНЕСКО. Елементите са свързани с кръговете, които освен, че са символ на безкрайността, присъстват и в изображенията на двата обекта. Те могат и да са аналог на безкрайното колело на живота и дълбочината на българската история.

Както вероятно знаете, България е сред малкото древни държави, които са запазили своето тракийско, римско и византийско културно наследство, с което заема трето място в Европа по отношение на културни артефакти, посочи министър Ангелкова. И Тя уточни, че това е основен фактор страната да постига своята дългосрочна цел да стане целогодишна дестинация, известна не само за летния и зимен туризъм, но и за изобилието от културно-исторически маршрути.

Наш приоритет е да създадем правилните условия за прилагане на принципите, определени от инициативата „2017 – Международна година на устойчивия туризъм за развитие“, каза още министърът. По думите й сред нейните цели са насърчаване на ролята на туризма в опазването на богатото наследство и присъщите ценности на нашите цивилизации и култури в света.

Министърът призова участниците да посетят тези емблематични места за България, като подчерта, че това е най-сигурният начин да се усети духа на страната.