министър Ангелкова на XI Международна среща в Пловдив
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова откри XI Международна среща по туризъм в Пловдив

Със съвместните усилия на държавата, местната власт и бизнеса и отчитайки огромния потенциал на Пловдив, съм убедена, че съвсем скоро туризмът ще е структуроопределящ отрасъл за икономиката на града и региона. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на XI Международна среща по туризъм в Града под тепетата.

Тя поздрави новия кмет на общината Здравко Димитров, че форумът за туризма с участието на представители от над 10 държави е сред първите събития в началото на мандата му. На Националния съвет по туризъм, който ще се проведе на 19 ноември, предлагаме форумът за туризъм в Пловдив да се впише в календара на Годишната програма за национална туристическа реклама и така ще насърчим устойчивото му надграждане, увери тя. Министърът изказа задоволството си от Стратегията за интегриран и устойчив туризъм в област Пловдив до 2027 г. Тя благодари и на ръководството на фондация „Америка за България“ за подкрепата при реставрацията на редица културно-исторически паметници у нас.

Пловдив е важна част от културно-историческите дестинации, които Министерството на туризма създаде през 2015 г. скоро след обособяването си като отделна институция. Интересът към тях постоянно расте. Общината има изключителен потенциал също като маршрут за балнео- и СПА туризъм и пред него се откриват отлични перспективи, след като заедно с Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и Германо-българската индустриално-търговска камара направихме исторически пробив и подписахме споразумение с германски здравноосигурителни каси, поясни министърът. Те ще изпращат в България свои граждани, които искат да ползват услугите на нашия здравен туризъм, включително и в частни хотели. Вярвам, че Пловдив ще направи необходимото както чрез стратегията си за туризма, така и чрез маркетинговите инструменти, за да повишава интереса към региона като балнео- и уелнес дестинация, посочи още министърът и анонсира, че подкрепата за този вид туризъм ще продължи. Пловдив участва и във винено-кулинарните дестинации, които министерството разработи. Сред съпътстващите събития на международния форум е Дефилето на младото вино в Стария град, което привлича много туристи от страната и чужбина.

Успехите на Пловдив в туризма хармонират и с постигнатите добри резултати в сектора за цялата страна. Независимо от трудната година и негативната кампания в началото й, статистиката говори за успешно развитие спрямо рекордната за туризма 2018 г. От януари до септември 2019 г. чуждестранните визити у нас са над 7,8 млн., като спадът спрямо същия период на 2018 г. е едва 0,8%. По данни на НСИ 1,374 млрд. лв. са приходите от нощувки в местата за настаняване с 10 и повече легла за периода януари-септември 2019 г., ръстът е 4,2% спрямо същия период на 2018 г. Пренощувалите лица в местата за настаняване с 10 и повече легла са над 6,8 млн., което е увеличение с 4,9% в сравнение със същите месеци на 2018 г., информира още министърът.

Тя благодари на премиера Борисов и колегите си от правителството за подкрепата за сектора като икономически приоритет, както и за анонсираната нова мярка за насърчаване на организирания туризъм чрез маркетинга и рекламата към генериращи пазари. Става дума за 15 млн. лв. и тези средства ще са от изключителна полза за крилата на сезоните, посочи още министър Ангелкова. В най-близко време ще бъде обявена обществената поръчка за реализацията на финансовия механизъм за лотове по пазари, за да може пилотно да се види ефектът му. Той изцяло ще спазва Закона за обществените поръчки и европейските директиви в тази област. Ако тази инициатива е добра и работи, ще бъде устойчива в политиките на министерството, стана ясно от думите й.

Данните от летище Пловдив очертават към момента повече туристи през настъпващата зима – там се прогнозира ръст от над 14 на сто при полетите от чужбина спрямо миналия ски сезон. До края на годината се очаква да стартира процедурата за концесия на летище Пловдив и има сериозен интерес. За нас е важно с общи усилия да стимулираме всички водещи проекти за градовете, а транспортните връзки и достъпността са ключови за туризма, акцентира още тя.

Министърът подчерта също голямото значение на европроектите за привличане на допълнителни средства за устойчиво развитие на сектора. За следващия програмен период убедихме партньорите колко е важен интегрираният териториален подход и това ще е решаващо, затова разчитаме на Вашите предложения, обърна се тя към участниците в срещата. Бизнесът и конкретно туроператорите са с изключителен принос за гарантиране на по-дългия престой на туристите, за което вече се прилагат и нетрадиционни форми на реклама, включително и за Пловдив. Важни са също срещите с блогъри, влогъри и инфлуенсъри, за да увеличим още интереса към страната, посочи министър Ангелкова.

Тя увери, че екипът й и правителството ще продължат да работят активно за улесняване работата на бизнеса с цел България да бъде привлекателна туристическа дестинация и добро място за повече инвестиции. През последните две години министерството направи успешна реклама на Пловдив като европейска столица на културата по паневропейски и други медийни канали и тази политика ще бъде надграждана и в бъдеще. На форума в Пловдив имаше сериозно присъствие на чуждестранни медии, които представят в страните си визията за развитие на българския туризъм.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров информира, че общината се превръща във все по-търсено туристическо средище и една от горещите точки за градски туризъм в Източна Европа. Продуктът „европейска столица на културата“ ще продължи да работи, за да направи не само региона, но и страната ни още по-популярни, обобщи той.