Министър Ангелкова и посланик Ирит Лилиан Министър Ангелкова и посланик Ирит Лилиан
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова отчете ръст на израелските туристи пред посланик Ирит Лилиан

Министър Николина Ангелкова се срещна с посланика на Държавата Израел в България Н.Пр. Ирит Лилиан и обсъди с нея перспективите за разширяване на двустранното сътрудничество в туризма.

Николина Ангелкова информира, че през 2016 г. туристическите посещения от Израел в България са се увеличили с близо 19% спрямо 2015 г., като по данни на НСИ през миналата година са реализирани над 183 хил. визити.

Очакваме през 2017 г. тенденцията за укрепване на добрите взаимоотношения в сектора да продължи да се развива възходящо и да надгради постигнатите резултати през рекордната за нашия туризъм 2016-а, подчерта министър Ангелкова. Тя допълни също, че само за първите четири месеца на 2017 г. НСИ отчита около 43 хил. визити на граждани на Държавата Израел в България, което е ръст от близо 37% спрямо същия период на 2016 г.

Посланик Лилиан обърна внимание, че интересът на израелските туристи към България се увеличава, тъй като страната ни предлага много разнообразен туристически продукт. Сред най-търсените от тях услуги са комбинираните пакети, включващи балнео- и СПА процедури, както и планинският и културният туризъм наред с традиционно предпочитаните морски и ски ваканции.

Двете страни обсъдиха възможностите за развитие на съвместни инициативи за насърчаване на взаимния туристопоток и продължение на инициативата на израелското посолство „Мислиш си, че познаваш България?!“. Тя стартира през лятото на 2015 г. и разкри непознати страни от красотата, културата и традициите на страната ни. Към проекта тогава се присъединиха и посолствата на Полша и Хърватия, творци и медии.