Албена курорт Албена
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: БНТ

Министър Ангелкова: Очакваме 7-8% ръст на туризма през лято 2017

Министърът на туризма Николина Ангелкова каза в студиото на „Денят започва“ по БНТ, че се очакват 7-8% повече туристи, като най-голям ръст ще отбележат гостите от Германия, Чехия и Полша. Летищата във Варна и Бургас поемат средно 8% повече пътници.

Министърът на туризма Ангелкова отбеляза, че от първостепенна важност в летния сезон остава сигурността и безопасността на летуващите.

Тя отбеляза, че вътрешният туризъм остава приоритет на Министерството, като се очаква ръст от 2-5% при нощувките на българи по Черноморието. Според Ангелкова, на годишна база броят на българите, които ходят на почивка в Гърция, е равен на броя на гърците, които идват в България. Цел за министерството според нея е България да стане целогодишна туристическа дестинация.

Програмата ни е да превърнем България в целогодишна туристическа дестинация. Туристическите ни атракции придобиват все по-голяма популярност. Искаме да подпомогнем туроператорите в популяризирането на България. Анализите ни показват лек ръст в обектите на културноисторическите маршрути, каза Николина Ангелкова.

Министър Ангелкова отбеляза, че българската страна се бори някоя от европейските агенции да има представителство в София. Тя посочи здравния туризъм като възможна ниша за българската туристическа индустрия.

Ангелкова заяви, че в момента по Черноморието се извършват проверки за нарушения, като досега не е констатирано нищо фрапиращо. Според нея телефонът, отворен за сигнали, засега функционира добре.

Предстои на групираме плажовете по четири групи, всяка от които да има отделна концесионна политика и това да намали цената на чадъри и шезлонги, допълни Николина Ангелкова.