Ангелкова генералният секретар на СОТ към ООН Зураб Пололикашвили и министър Ангелкова
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова обсъди с генералния секретар на СОТ инициативи за трансгранично сътрудничество в туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с генералния секретар на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН Зураб Пололикашвили Това е първото му официално посещение в България на тази длъжност и се провежда в рамките на неформалната среща на министрите на туризма на държавите членки на ЕС „Туризъм и икономически растеж“ в София.

България е активен член на СОТ и работи последователно за популяризиране на нейните инициативи. Страната ни постигна забележителни резултати в туризма през последните две години, което говори че отрасълът се развива устойчиво, подчерта министър Ангелкова. Тя приведе данни от статистиката, че за 2017 г. у нас са пребивали близо 8,9 млн. чуждестранни туристи, което е с над 7% повече от миналата рекордна година.

Министър Ангелкова обърна внимание на огромния потенциал, който България притежава за развитие на културно-историческия туризъм и информира, че сме сред трите страни в Европа с най-много разкрити артефакти на територията си. Тя припомни също успешното провеждане през ноември 2016 г. в София на първия Международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм съвместно със СОТ. Той ще има второ издание също през ноември тази година отново в София вече като Международен конгрес на световните цивилизации и древните маршрути и ще се реализира пак в партньорство със световната организация. За модератор е поканен звездата на CNN Ричард Куест.

България има много възможности да популяризира пред света своите забележителности и културно наследство. В това отношение изключително полезна ще е идеята за създаване на карта на 100-те европейски туристически обекта, което предложих на днешната министерска среща. Тя е базирана на опита от българската карта на 100-те национални туристически обекта у нас, подчерта министър Ангелкова.

Генералният секретар Пололикашвили приветства инициативата и изказа увереност, че тя ще направи още по-разпознаваеми и посещавани природните забележителности и обектите на културно-историческото наследство на Европа и Балканите. Той оцени високо приноса на България и българското правителство за насърчаване на устойчивия туризъм. СОТ създава ad hoc работна група за туризма, която ще е част от Регионалната комисия за Европа и ще стимулира трансграничното сътрудничество чрез съвместни продукти и услуги.