Министър Ангелкова портрет министър Ангелкова
Снимка: Министерство на туризмаИзточник: Expert.bg

Министър Ангелкова: Няма нередности при заведенията, които Симеонов иска да събори

Абсолютно всички обекти, които са разположени на южния плаж в Слънчев бряг, са в одобрената от мен схема и те са там от повече от 10 години. Предстои да направим инспекция на квадратурата, но всички обекти и заведения отговарят на изисквания по Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Това заяви министърът на туризма Никоина Ангелкова, която с тези думи опонира на вицепремиера Валери Симеонов.

Според Ангелкова няма специално изискване колко да е квадратурата, но има за търговска площ и няма проблем в това отношение. Министърът на туризма припомни пред Нова телевизия, че и миналата година са правени много проверки, а регионалната дирекция на ДНСК в Бургас казала, че конструкцията на преместваемите обекти отговаря на изискванията. Няма сигнали към нас за нови нарушения, допълни Ангелкова, която се оправда, че не била органът, който да констатира дали трябва да бъдат премахнати дадени преместваеми обекти. Подобно на регионалния министър Николай Нанков вчера (4 юни), и тя посочи, че по ЗУЧК местната власт решава за премахване на преместваеми обекти.

Относно популярната вече акция „Шум“, която Симеонов въведе през миналата година, министърът на туризма заяви, че тези проверки трябва да се правят така, че да не се пречи на туризма, защото е важно за имиджа ни. Министърът на туризма припомни и как се работи за създаване и законово урегулиране на специални зони що се отнася за туризма – както такива за почивка, така и за забавление.

На директен въпрос сътрудничат ли си Ангелкова и Симеонов, министърът на туризма отвърна, че прави проверки в своите компетенции. Правим проверки до 18:00 часа, защото дотогава работят спасителите, каза тя и уточни, че на Слънчев бряг и Св. Влас е установено, че има специална пътека за достъп до плажа за хора с увреждания, има специални шезлонги и чадъри, а някои концесионери работели да има достъп за хора с увреждания и до водата.

Expert.bg припомня, че това не е първият път, в който публични изказвания на Ангелкова противоречат на тези на Симеонов. Предишният път тя му опонира заради промените в Закона за устройство на Черноморието. Симеонов неглижира обществена консултация за тези промени, след като масово кметове по Черноморието се възпротивиха на премахването на преместваеми обекти, като обяви, че Ангелкова не зачита „премиера и вицепремиера“.