министър Ангелкова министър Ангелкова
Снимка: Министерство на туризмаИзточник: bTV

Министър Ангелкова: Нека да не отписваме сезона

Нека не отписваме сезона, още преди началото му обявихме, че ще има спад като отчетохме ранните записвания. Това заяви в предаването Лице в лице по bTV министърът на туризма Николина Ангелкова на 8 юли 2019 г.

„Нашите конкуренти Турция, Тунис и Египет имат агресивна политика по отношение на субсидиране за да привличат повече хора на организиран туризъм“, обясни тя. За Гърция министърът обясни, че там плажната ивица е много голяма и затова има повече зони с евтини плажни принадлежности.

По думите й цените на чадър и шезлонг по плажовете у нас варират между 3 и 5 лева.“Съгласно цените, които имаме на договорите, средно по 36 стотинки, като започнем за Нестинарка, 1,20 лева за Бургас север, заплатена зона, около 2 лева е в Кабакум, около 3,20 в Поморие, ако не ме лъже паметта. Средно цената варира между 4-5-6-7 лева. 9 лева е в „Слънчев бряг“ – Северен и Централен, 10 на Южния плаж“, каза Николина Ангелкова

Може би има два плажа с по-високи цени и „Перла“ е един от тях, каза още министърът. Тя посочи, че на всеки плаж трябва да има табели с цените, а ако липсват глобата е между 5 000 и 10 000 лева. Ангелкова съобщи още, че миналата година 120 000 лева са били глобите само на един плаж.

Ще предложим законодателни промени, предвиждащи по-високи наказания и санкции за нарушения по плажовете, каза още министърът във връзка с автомобила, който влезе в морето на плаж „Перла“. Тя определи като абсолютно недопустимо дори човек да си помисли, че може да кара джип по пясъка. По думите й всеки концесионер е длъжен да отговаря за всичко, което касае неговия договор и да не допуска подобни действия.

Откакто има Министерство на туризма, има 31% ръст на чуждестранните туристи, посочи Николина Ангелкова и обяви, че е готова да подаде оставка, когато премиерът Бойко Борисов я поиска.