туристическо лого на България туристическо лого на България
Снимка: Министерство на туризмаИзточник: БНТ

Министър Ангелкова: Над 2 млрд. евро са приходите от международен туризъм​ за 7 месеца

Есента е времето за равносметка на летния сезон – като цяло вървим с 3,6% ръст за юни, юли и август, тоест за трите активни месеца, над 4 милиона и 480 хиляди чуждестранни туристи са посетили нашата страна за тези три месеца, отчете министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ на 14 октомври 2018 г. Това според нея отново показва изключително добра устойчивост за летния туристически сезон.

За първите 7 месеца над 2 милиарда евро са приходите от международен туризъм, което е ръст от около 8,1%, коментира Ангелкова. Само за юни и юли, които са активните месеци на летния сезон, имаме над 1 милиард и 200 милиона евро приходи, допълни още тя.

6,9 милиона чуждестранни туристи са от януари до август, коетое ръст от около 6% и поставя България на едно от челните места за устойчивост като дестинация и като избор на туристическия продукт.

За миналата година около 12% от БВП се дължи на туризма, коментира министър Ангелкова.

Равносметката показва, че 4- и 5-звездните хотели вече последователно 3 години са на първо място като избор за място за настаняване на всеки, който посещава нашата страна. 65% от чуждестранните туристи отсядат в такива хотели, коментира министъра.

Направили сме над 300 проверки по плажовете, обясни Ангелкова. Най-честите нарушения са свързани с липса на спасители и оборудване на спасителните и медицински постове, указателни табели и надвишаване на търговската площ.